GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana su u veljači, odražavajući val pesimizma među menadžerima u industriji koji je prevagnuo nad najvišom razinom optimizma u maloprodaji otkada je Europska komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na siječanj, na 112,6 bodova, pokazuje izvješće Europske komisije.

Najviše su u tekućem mjesecu pogoršana očekivanja među menadžerima u industriji, iskazana u padu indeksa za 4,8 bodova.

Oslabilo je i raspoloženje u građevinskom i uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 1,6 odnosno 0,7 bodova.

Potrošači su u mjesecu na izmaku također manje optimistični nego što su bili u siječnju kada su njihova očekivanja dosegnula najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku. U veljači je indeks koji iskazuje njihova očekivanja pao za 1,3 boda.

Jedina iznimka bio je sektor maloprodaje, čiji je indeks poskočio za 7,2 boda u odnosu na siječanj, na 20,1 bod, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke.

Komisija je u danas objavljenom izvješću prvi puta objavila i novi pokazatelj očekivanja zapošljavanja (EEI) koji je u Hrvatskoj u veljači pao za 3,4 boda u odnosu na siječanj, signalizirajući predviđanja menadžera da će u predstojećem razdoblju manje zapošljavati nove radnike.

Potrošači i industrija podigli raspoloženje u EU i eurozoni

U Europskoj uniji i eurozoni klima je u veljači blago poboljšana u odnosu na siječanj, iskazana u rastu ESI-ja za 0,5 odnosno 0,9 bodova.

Poboljšanje proizlazi iz optmističnijih potrošača, čiji je indeks u EU porastao za 1,2 boda, te 1,5 bodova u eurozoni. Poboljšana su i očekivanja među menadžerima u industriji, čiji je indeks u EU porastao za 0,8 bodova, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje među menadžerima u uslužnom i maloprodajnom sektoru bilo je više-manje nepromijenjeno i u eurozoni i u EU.

Pogoršana su tek očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks u EU pao za jedan bod, te za pola boda u eurozoni.

Menadžeri na oba područja ujedno predviđaju da će u idućem razdoblju manje zapošljavati nove radnike. Tako je EEI u Europskoj uniji pao za 0,6 bodova, a u eurozoni za 0,3 boda u odnosu na siječanj.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je poboljšana ekonomska klima u Francuskoj i Španjolskoj, čiji je ESI porastao 1,9 odnosno 1,2 boda. Blago su poboljšana i očekivanja u Njemačkoj, iskazana u rastu indeksa za 0,6 bodova, dok su u Italiji bila nepromijenjena u odnosu na siječanj.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, Europska komisija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Evo koje će se zemlje najbrže oporaviti od koronakrize
PROCJENE
Evo koje će se zemlje najbrže oporaviti od koronakrize
LONDON - Danska i Norveška su na vrhu zemalja s najotpornijom ekonomijom, odnosno zemalja koje će se najbrže oporaviti nakon svjetske pandemije koronavirusa, procjena je osiguravajuće kompanije "FM Global".
Bandić donio mjere za privremenu obustavu zagrebačkog proračuna
PRORAČUN
Bandić donio mjere za privremenu obustavu zagrebačkog proračuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je donio mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna koje će stupiti na snagu 9. travnja i trajati će 45 dana, a uvest će se zbog promjene gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom i potresom koji je u Zagrebu prouzročio veliku materijalnu štetu.
Osobna potrošnja u Italiji past će 10 posto ako karantena ostane do lipnja
PAD
Osobna potrošnja u Italiji past će 10 posto ako karantena ostane do lipnja
RIM - Osobna potrošnja u Italiji past će gotovo 10 posto ako se karantena produlji do lipnja, procijenio je u utorak statistički ured Istat.
Španjolska želi zbog virusa ubrzati uvođenje univerzalnog dohotka
AMBICIJE
Španjolska želi zbog virusa ubrzati uvođenje univerzalnog dohotka
MADRID - Lijeva koalicijska vlada na vlasti u Španjolskoj želi ubrzati uvođenje "univerzalnog dohotka" kako bi pomogla osobama koje su zbog pandemije Covida-19 ostale bez prihoda.
Vodeći instituti predviđaju pad njemačke ekonomije od 4,2%
RECESIJA
Vodeći instituti predviđaju pad njemačke ekonomije od 4,2%
BERLIN - Vodeći njemački ekonomski instituti očekuju da će se aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu ove godine smanjiti 4,2 posto zbog pandemije koronavirusa, rekle su u utorak dvije osobe upoznate s rezultatima istraživanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE