GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana su u veljači, odražavajući val pesimizma među menadžerima u industriji koji je prevagnuo nad najvišom razinom optimizma u maloprodaji otkada je Europska komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na siječanj, na 112,6 bodova, pokazuje izvješće Europske komisije.

Najviše su u tekućem mjesecu pogoršana očekivanja među menadžerima u industriji, iskazana u padu indeksa za 4,8 bodova.

Oslabilo je i raspoloženje u građevinskom i uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 1,6 odnosno 0,7 bodova.

Potrošači su u mjesecu na izmaku također manje optimistični nego što su bili u siječnju kada su njihova očekivanja dosegnula najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku. U veljači je indeks koji iskazuje njihova očekivanja pao za 1,3 boda.

Jedina iznimka bio je sektor maloprodaje, čiji je indeks poskočio za 7,2 boda u odnosu na siječanj, na 20,1 bod, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke.

Komisija je u danas objavljenom izvješću prvi puta objavila i novi pokazatelj očekivanja zapošljavanja (EEI) koji je u Hrvatskoj u veljači pao za 3,4 boda u odnosu na siječanj, signalizirajući predviđanja menadžera da će u predstojećem razdoblju manje zapošljavati nove radnike.

Potrošači i industrija podigli raspoloženje u EU i eurozoni

U Europskoj uniji i eurozoni klima je u veljači blago poboljšana u odnosu na siječanj, iskazana u rastu ESI-ja za 0,5 odnosno 0,9 bodova.

Poboljšanje proizlazi iz optmističnijih potrošača, čiji je indeks u EU porastao za 1,2 boda, te 1,5 bodova u eurozoni. Poboljšana su i očekivanja među menadžerima u industriji, čiji je indeks u EU porastao za 0,8 bodova, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje među menadžerima u uslužnom i maloprodajnom sektoru bilo je više-manje nepromijenjeno i u eurozoni i u EU.

Pogoršana su tek očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks u EU pao za jedan bod, te za pola boda u eurozoni.

Menadžeri na oba područja ujedno predviđaju da će u idućem razdoblju manje zapošljavati nove radnike. Tako je EEI u Europskoj uniji pao za 0,6 bodova, a u eurozoni za 0,3 boda u odnosu na siječanj.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je poboljšana ekonomska klima u Francuskoj i Španjolskoj, čiji je ESI porastao 1,9 odnosno 1,2 boda. Blago su poboljšana i očekivanja u Njemačkoj, iskazana u rastu indeksa za 0,6 bodova, dok su u Italiji bila nepromijenjena u odnosu na siječanj.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, Europska komisija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE