GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana su u veljači, odražavajući val pesimizma među menadžerima u industriji koji je prevagnuo nad najvišom razinom optimizma u maloprodaji otkada je Europska komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na siječanj, na 112,6 bodova, pokazuje izvješće Europske komisije.

Najviše su u tekućem mjesecu pogoršana očekivanja među menadžerima u industriji, iskazana u padu indeksa za 4,8 bodova.

Oslabilo je i raspoloženje u građevinskom i uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 1,6 odnosno 0,7 bodova.

Potrošači su u mjesecu na izmaku također manje optimistični nego što su bili u siječnju kada su njihova očekivanja dosegnula najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku. U veljači je indeks koji iskazuje njihova očekivanja pao za 1,3 boda.

Jedina iznimka bio je sektor maloprodaje, čiji je indeks poskočio za 7,2 boda u odnosu na siječanj, na 20,1 bod, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke.

Komisija je u danas objavljenom izvješću prvi puta objavila i novi pokazatelj očekivanja zapošljavanja (EEI) koji je u Hrvatskoj u veljači pao za 3,4 boda u odnosu na siječanj, signalizirajući predviđanja menadžera da će u predstojećem razdoblju manje zapošljavati nove radnike.

Potrošači i industrija podigli raspoloženje u EU i eurozoni

U Europskoj uniji i eurozoni klima je u veljači blago poboljšana u odnosu na siječanj, iskazana u rastu ESI-ja za 0,5 odnosno 0,9 bodova.

Poboljšanje proizlazi iz optmističnijih potrošača, čiji je indeks u EU porastao za 1,2 boda, te 1,5 bodova u eurozoni. Poboljšana su i očekivanja među menadžerima u industriji, čiji je indeks u EU porastao za 0,8 bodova, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje među menadžerima u uslužnom i maloprodajnom sektoru bilo je više-manje nepromijenjeno i u eurozoni i u EU.

Pogoršana su tek očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks u EU pao za jedan bod, te za pola boda u eurozoni.

Menadžeri na oba područja ujedno predviđaju da će u idućem razdoblju manje zapošljavati nove radnike. Tako je EEI u Europskoj uniji pao za 0,6 bodova, a u eurozoni za 0,3 boda u odnosu na siječanj.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je poboljšana ekonomska klima u Francuskoj i Španjolskoj, čiji je ESI porastao 1,9 odnosno 1,2 boda. Blago su poboljšana i očekivanja u Njemačkoj, iskazana u rastu indeksa za 0,6 bodova, dok su u Italiji bila nepromijenjena u odnosu na siječanj.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, Europska komisija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE