GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenome, potrošači iznimka

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenome, potrošači iznimka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u studenome, potaknuta valom optimizma u građevinskom sektoru, koji je prevagnuo nad izraženim pesimizmom potrošača, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u studenome za 1,9 bodova u odnosu na listopad, na 111,3 boda.

Najviše su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u građevinskom sektoru, što se očitovalo u rastu indeksa za 6,3 boda.

Izraženiji optimizam pokazali su i čelnici u industriji, čiji je indeks porastao za 2,8 bodova.

Poboljšana su i očekivanja u maloprodaji i uslužnom sektoru, ali osjetno blaže, uz rast indeksa za 1,2 odnosno 0,8 bodova.

Potrošači su pak pokazali pesimizam, pa je indeks koji mjeri njihova očekivanja pao za 2,7 bodova.

Poslovni čelnici signalizirali su da će u idućem razdoblju pojačano zapošljavati, što se očitovalo u snažnom rastu indeksa EEI, za 3,5 bodova u odnosu na listopad.

Pandemija i problemi u nabavi i dalje stvaraju neizvjesnost, pa je novi indeks EUI u studenome porastao za čak 4,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 8,6 bodova.

Potrošači pesimistični

Ekonomska klima u EU u studenome se pak pogoršala u odnosu na listopad, što se očitovalo u padu indeksa za jedan bod, na 116,6 bodova.

Pesimizam je obojio i očekivanja u eurozoni, čiji je indeks pao za 1,1 bod u odnosu na listopad, na 117,5 bodova.

Raspoloženje su i u EU i u eurozoni obilježili potrošači, koji očekuju lošija vremena, pa je njihov indeks u EU pao za 2,1 a u eurozoni za dva boda.

Čelnici u sektoru maloprodaje pokazali su pak optimizam na pragu sezone božićne kupovine, što je rezultiral rastom indeksa u EU za 1,6 bodova, te za 1,8 bodova u eurozoni.

Blago su poboljšana i očekivanja čelnika u građevinskom i uslužnom sektoru, čiji je indeks u EU porastao za 0,5 odnosno za 0,2 boda. U eurozoni porasli su za po 0,4 boda, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Očekivanja poslovnih čelnika u industriji bila su više-manje nepromijenjena.

Poslovni čelnici i dalje planiraju zapošljavati, pa je indeks EEI porastao za 1,4 bod u EU te za 1,7 bodova u eurozoni, unatoč naglašenoj neizvjesnosti zbog kontinuiranih problema u nabavi, ali i naglog rasta broja zaraženih covidom 19.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, hrvatska ekonomija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE