GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana na početku godine

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 13:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u siječnju, drugi mjesec zaredom, potaknuta valom optimizma u uslužnom sektoru, a poslovni čelnici ponovo su naznačili pojačanu potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u prvom ovogodišnjem mjesecu iznosio 90,2 boda i porastao je za 1,4 boda u odnosu na prosinac, prema izvješću Europske komisije, objavljenom u četvrtak.

Najviše su na početku nove godine poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 4,3 boda.

Značajno je poboljšano i raspoloženje u industriji i građevinskom sektoru, čiji su indeksi porasli za 2,5 odnosno 2,4 boda.

Raspoloženje među potrošačima bilo je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prosinac, uz rast indeksa od samo 0,2 boda.

Blago su pogoršana tek očekivanja u maloprodaji, nakon iskazana u padu indeksa za 0,4 boda.

Poslovni čelnici signalizirali su da bi mogli pojačano zapošljavati nove radnike u predstojećem razdoblju, što se očitovalo u rastu indeksa za 2,2 boda, na 93,7 bodova, pokazuje izvješće EK.

Pogoršanje u EU i eurozoni

Ekonomska klima u EU i eurozoni blago je pak pogoršana na početku godine, odražavajući val pesimizma u malooprodaji, pokazuje izvješće EK.

U EU indeks ESI pao je za 0,6 bodova, na 91,2 boda. U eurozoni smanjen je 0,9 bodova, na 91,5 bodova.

Daleko najveće pogoršanje na oba područja iskazao je indeks raspoloženja u maloprodaji, koji je u EU pao za 5,2 boda, te za šest bodova u eurozoni.

Zamjeno su pogoršana i očekivanja potrošača, čiji je indeks u EU pao za 1,6 bodova, te za 1,7 bodova u eurozoni.

Najblaži pad indeksa zabilježen je u uslužnom sektoru, za 0,5 bodova u EU, te za 0,7 bodova u eurzoni.

Najviše je na oba područja u siječnju poboljšano raspoloženje u industriji, iskazano u rastu indeksa za 1,2 boda u EU, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje u graditeljstvu bilo je u EU nepromijenjeno u odnosu na prosinac, a u eurozoni je blago poboljšano, uz rast indeksa za 0,3 boda.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) pao je u siječnju i u EU i u eurozoni, za 1,3 odnosno 1,6 bodova, pokazuje izvješće EK.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, indeks ekonomske klime, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE