GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago poboljšana u travnju; u Europi pesimizam

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago poboljšana u travnju; u Europi pesimizam
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su poboljšana u travnju, odražavajući val optimizma u maloprodaji, u opreci s EU-om i eurozonom koje zabrinjavaju inflacija i rat u Ukrajini, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u travnju za 0,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u ožujku i iznosio je 110,3 boda. U ožujku bio je porastao za 1,5 bodova.

Najviše je u prošlom mjesecu poboljšano raspoloženje u maloprodaji čiji je indeks poskočio čak 6,9 bodova u odnosu na ožujak. Menadžeri predviđaju natprosječno bolje poslovanje u idućim mjesecima, iskazano u skoku podindeksa za čak 17 bodova.

S velikim razmakom slijedi industrija s rastom indeksa za 1,8 bodova.

Blago su poboljšana i očekivanja potrošača, iskazana u rastu indeksa za 0,9 bodova.

Građevinske tvrtke očekuju pak lošije uvjete poslovanja, uz pad indeksa za 1,2 boda, a blago su pogoršana i očekivanja u uslužnom sektoru čiji je indeks pao za 0,7 bodova.

Na pragu ljetne sezone menadžeri signaliziraju i pojačanu potražnju za radnom snagom koja se očitovala u rastu indeksa za 2,6 bodova.

Neizvjesnost je prema njihovoj percepciji ublažena u odnosu na ožujak, što se očitovalo u padu indeksa za 3,7 bodova.

Stabilizacija u Europi

Raspoloženje u Europi stabiliziralo se pak nakon početnog šoka koji su izazvali rat u Ukrajini i ekonomske sankcije Rusiji.

Tako je ESI u travnju pao u EU i eurozoni za 1,7 bodova, nakon što je u ožujku bio potonuo za 5,3 odnosno 5,4 boda.

Najveći su pesimizam i u EU i u eurozoni, u okruženju visoke inflacije, iskazali menadžeri u maloprodaji, čiji je indeks pao za dva odnosno za 1,9 bodova.

Inflacija je zabrinula i potrošače u EU, čiji je indeks pao za jedan bod. U eurozoni pad je bio osjetno blaži i iznosio je samo 0,4 boda.

Industriju pak muče problemi s nabavom sirovina i transportom, što se očitovalo u padu indeksa za 1,1 bod u eurozoni i za 0,8 bodova u EU.

U dominantnom uslužnom sektoru raspoloženje je bilo gotovo nepromijenjeno u odnosu na ožujak.

Menadžeri očekuju da će manje zapošljavati u idućim mjesecima, pa je indeks u travnju pao za jedan bod u EU, te za 1,1 bod u eurozoni.

Neizvjesnost je ublažena, iskazana u blagom padu indeksa u travnju, za 0,5 bodova u EU i za 0,4 boda u eurozoni. U ožujku poskočio je za 10,7 bodova u EU-u, te za 11,1 bod u eurozoni.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvO, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZADUŽENOST
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZAGREB - Dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 342,5 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto više nego godinu dana ranije, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE