GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago poboljšana u prosincu

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago poboljšana u prosincu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2021 / 16:14
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u industriji i maloprodaji u vrijeme božićnih kupnji, ali poslovni čelnici signalizirali su manju potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u prosincu iznosio 86,6 bodova i porastao je za 0,8 bodova u odnosu na studeni, objavila je Europska komisija u mjesečnom izvješću.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 1. do 22. prosinca, prije snažnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojem je stradalo sedmero ljudi i prouzročena je ogromna materijalna šteta.

Najviše su u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u industriji i graditeljstvu, iskazana u rastu indeksa za 4,9 odnosno 4,2 boda.

U mjesecu božićne kupnje znatno je poboljšano i raspoloženje u maloprodaji, čiji je indeks porastao za 4,2 boda, prekinuvši tromjesečno razdoblje pada.

Drugi val pandemije koronavirusa i opetovano uvođenje ograničenja njegova širenja nepovoljno su pak utjecali na očekivanja potrošača i poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 2,8 odnosno 2,1 bod.

Opetovano širenje virusa i koronamjere rezultirali su i naglim padom indeksa koji iskazuje predviđanja zapošljavanja, za šest bodova, na 90,9 bodova, najnižu razinu od lipnja, pokazuje izvješće EK.

Pojačani optimizam u EU i eurozoni

U EU indeks ekonomske klime porastao je za 2,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u studenom, na 89,5 bodova.

Gotovo isti bodovni rast u odnosu na revidiranu vrijednost iz studenog bilježio je i ESI eurozone, za 2,7 bodova, na 90,4 boda.

Najviše je na oba područja u prosincu poboljšano raspoloženje među potrošačima, iskazano u rastu indeksa za 3,4 boda u EU, te za 3,7 bodova u eurozoni.

Rast indeksa zabilježen je i u sektoru industrije, za 2,9 bodova na oba područja, te u sektoru graditeljstva, za 1,2 u EU odnosno za 1,4 boda u eurozoni.

Blago su pak pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u maloprodaji i uslužnom sektoru, koji se oslanjaju na bliske kontakte s klijentima.

Tako je indeks u maloprodaji i uslužnom sektoru EU-a pao za 0,1 bod. U eurozoni pogoršanje je bilo nešto izrazitije, iskazano u padu indeksa očekivanja u maloprodaji za 0,4 boda, te za 0,3 boda u sektoru usluga.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) porastao je u prosincu u EU i eurozoni za 2,1 odnosno 1,4 boda, pokazuje izvješće EK.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, indeks ekonomske klime, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
SNIŽENE PROGNOZE
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjenu rasta za njemačko gospodarstvo u 2021. godini, navodeći kao razlog kontinuirani utjecaj pandemije
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE