GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u siječnju za 0,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu i iznosio je 110 bodova.

EK u siječnju revidira podatke svih zemalja za prošlu godinu.

Najviše je na početku 2022. u Hrvatskoj poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 3,9 bodova, a slijedi ga građevinski sektor s rastom indeksa za 1,9 bodova u odnosu na prosinac.

Neznatno je poboljšano i raspoloženje u industrijskom sektoru, iskazano u rastu indeksa za 0,2 boda.

Najveći je pak pesimizam zavladao u maloprodaji i među potrošačima, čii su indeksi pali za četiri odnosno 3,7 bodova, odražavajući zabrinutost zbog rasta cijena i poskupljenja energenata.

Unatoč oporavku raspoloženja, menadžeri očekuju znatno slabiji tempo zapošljavanja u idućim mjesecima. Indeks očekivanja zapošljavanja pao je za 3,3 boda.

Indeks ekonomske neizvjesnosti bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj 2021.

Europu muče ograničenja

Širenje omikrona i opetovana ograničenja pogodili su pak raspoloženje u Europi, pa je indeks, čiji su indeksi u siječnju pali za 1,4 odnosno za 1,1 bod u eurozoni.

U EU-u pesimizam je bio najizraženiji u dominantnom sektoru usluga, a u eurozoni u građevinskom sektoru, čiji su indeksi pali za po dva boda.

I menadžeri u uslužnom sektoru eurozone očekuju osjetno lošije poslovanje, što se očitovalo u padu indeksa za 1,8 bodova.

Raspoloženje u industriji blago je pogoršano i u EU i u eurozoni, uz pad indeksa za 0,9 odnosno 0,7 bodova.

Zabrinutost potrošača zbog poskupljenja očitovala se pak u padu indeksa za 0,4 boda u EU-u i za 0,1 bod u eurozoni.

Optimizam su na početku godine iskazali samo menadžeri u sektoru maloprodaje čiji je indeks porastao za 2,2 boda u EU te za 2,7 bodova u eurozoni.

Indeks očekivanja menadžera o zapošljavanju pao je u siječnju za pola boda u EU te za 0,2 boda u eurozoni.

Ekonomska je neizvjesnost u EU pojačana, prema rastu indeksa za 0,4 boda, dok je u eurozoni neznato ublažena, uz pad indeksa za 0,2 boda.

Tagovi: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu
PROČITAJ I OVO
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
PAD
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
WASHINGTON - Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
SIGNALI
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je nastavak usporavanja godišnje stope rasta BDP-a, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
NAJGORI
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
ZAGREB - Od 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU predviđenih za sanaciju zgrada nakon zagrebačkog potresa, do 30. travnja isplaćeno je nešto više od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupne alokacije, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je u povlačenju novca najgore Ministarstvo zdravstva.
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
REAKCIJE
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
MOSKVA - Ruska Federacija pozdravlja prijedlog Kine da proširi skupinu rastućih svjetskih gospodarstava poznatijih kao BRICS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje udruzi, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE