GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznički prinosi nikad nisu bili ovako niski

Obveznički prinosi nikad nisu bili ovako niski
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 09:42
Autor: SEEbiz / Arhivanalitika
ZAGREB - Nikada, ali doista nikada do sada obveznički prinosi nisu bili ovako niski. 

U to se možete uvjeriti iz slike koja pokazuje prinos na 10-godišnju njemačku državnu obveznicu. Prvi pad u negativnu zonu 2016. bio je blag i kratkotrajan u usporedbi s ovime što sada vidimo:

Očekivanja na financijskim tržištima usmjerena su prema sljedećem sastanku FED-a, koji će se održati potkraj srpnja. To je onaj sastanak koji svi očekuju, jer FOMC bi na njemu trebao smanjiti kamatne stope. Taj potez je već ukalkuliran u ovako visoke cijene obveznica i niske prinose.

Bolji podaci od očekivanih s američkog tržišta rada prošlog su tjedna malo ohladili očekivanja na tragu ideje da FED možda ipak neće žuriti s rušenjem kamatnih stopa (ili će ih rušiti manje nego što se ranije očekivalo), ako je zapošljavanje snažno. Unatoč tome, nije došlo do značajnije korekcije obvezničkih prinosa (očekivalo bi se da će oni porasti ako se mijenjaju očekivanja politike kamatnih stopa). Američki prinosi su vrlo malo porasli, dok su drugdje uglavnom ostali nepromijenjeni. Hrvatski prinosi na 10 godina su se stabilizirali na povijesno minimalnih 1,24%. Zanimljivo je da su se čak i francuski prinosi po prvi put našli u negativnoj zoni. A talijanski su pali na donedavno nezamislivih 1,7%!

Daljnji srpanjski trendovi zavisit će o očekivanjima FED-ove odluke. Svaka nova informacija za koju se procjenjuje da bi mogla utjecati na odluku FED-a, utjecat će na očekivanja i obvezničke prinose te cijene dionica u kratkom roku. Prve dvije informacije ove vrste koje se očekuju u toku ovog tjedna su zapisnik sa zadnje sjednice FOMC-a (ulagači će pažljivo čitati ambijent na sjednici ne bi li predvidjeli ambijent na sljedećoj, ključnoj) i podatak o inflaciji u lipnju u SAD-u (jasno je zašto je taj podatak važan: svako očitanje ubrzanja inflacije umanjit će izglede za rezanje kamatnih stopa).

http://arhivanalitika.hr/blog/miran-san-prinosi-pali-u-podrum-u-ocekivanju-srpanjskog-sastanka-fed-a/

Tagovi: obveznički prinosi, tržište kapitala, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
TRŽIŠTE RADA
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
BERLIN - Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE