GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NSZ: Najniža stopa nezaposlenosti u Srbiji, cilj je jednocifren broj

NSZ: Najniža stopa nezaposlenosti u Srbiji, cilj je jednocifren broj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2018 / 10:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da je u Srbiji postignuta dosad najniža stopa nezaposlenosti i da je za godinu dana otvoreno 47.000 novih radnih mesta.

Prema statistici, stopa nezaposlenosti u Srbiji nastavila je pad i sa 14, 8 odsto na početku godine pala je na 11,3 odsto na kraju trećeg tromesečja.

Martinović je za RTS istakao da je cilj jednocifreni broj.

Kako je naveo, na rast zaposlenosti uticalo je povećanje privrednih aktivnosti, broj stranih investitora koji dolaze u Srbiju, kao i bolji uslovi za poslovanje i za domaće i za strane investitore.

„Mi očekujemo da se približimo evropskom proseku kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i da budemo na jednocifrenom broju. Bitno je da se ne vraćamo u prošlost kada je stopa nezaposlenosti bila veća od 20 odsto i zaista se približavamo cilju – a to je jednocifren broj", rekao je Martinović.

Statistike pokazuju da se u ovoj godini najviše zapošljavalo u prerađivačkoj industriji – sektor usluga, trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Kada se govori o traženim zanimanjima na tržištu rada, najviše dominira inženjerstvo u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, građevine i mašinstva.

„Traženi zanati na tržištu rada su zavarivači, bravari, kuvari, pekari, a u poslednje vreme se sve više traže i vozači", rekao je direktor NSZ.

Migracije u našoj zemlji su i dalje prisutne i demografska slika je negativna, rekao je Martinović i dodao da su broj radnih mesta i bolji uslovi zapošljavanja stvorili bolju sliku na tržištu rada.

Prema evidenciji NSZ više od 6.000 osoba sa invaliditetom se zaposlilo u ovoj godini.

„Više od 9.000 osoba je uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja", rekao je Martinović te podsetio na akciju Ministarstva za rad pod sloganom „Jednaki", zahvaljujući kojoj se skreće pažnja na položaj osoba sa invaliditetom kako bi im se omogućio ravnopravan i jednak tretman.

Ministarstvo je za ovu godinu dalo oko 700 miliona dinara za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, dodao je Martinović.

Tagovi: stopa nezaposlenosti u Srbij, Nacionalna služba za zapošljavanje, Zoran Martinović
PROČITAJ I OVO
Vlada: Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto
BDP
Vlada: Projicirani pad BDP-a u 2020. osam posto, u 2021. rast pet posto

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela smjernice za izradu državnog proračuna kojima se projicira pad BDP-a za ovu godinu od osam posto, rast u 2021. za pet posto, kao i 3,4 postotni rast BDP-a u 2022. i 3,1 postotni u 2023. godini.

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.
Potpredsjednik Feda: Američka ekonomija u dubokoj rupi nezaposlenosti
TRŽIŠTE RADA
Potpredsjednik Feda: Američka ekonomija u dubokoj rupi nezaposlenosti
WASHINGTON - Potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao je jučer da američko gospodarstvo ostaje u 'dubokoj rupi' nezaposlenosti i slabe potražnje.
Rad od kuće dao zamah nordijskim ekonomijama u pandemiji
POVEZANOST
Rad od kuće dao zamah nordijskim ekonomijama u pandemiji
OSLO - Helen Balfors, voditeljica projekata u norveškom konglomeratu Orkli, radi od kuće dulje od većine svojih kolega nakon što se vratila sa skijanja u Italiji u veljači, u vrijeme kada se novi koronavirus počeo širiti Europom.
Ministarstvo finansija: Srbija ne kupuje dug za crnogorski auto-put
DEMANT
Ministarstvo finansija: Srbija ne kupuje dug za crnogorski auto-put
BEOGRAD - Ministarstvo finansija Srbija demantovalo je navode pojedinih crnogorskih medija da je Srbija blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put, prenosi Portalanalitika.me.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE