GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novotny: Ove mjere će samo razbuktati inflaciju

Novotny: Ove mjere će samo razbuktati inflaciju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 22:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomist Damir Novotny u Newsnightu je komentirao poreznu reformu koju su u srijedu premijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac predstavili javnosti.

Prema onome što je Vlada u srijedu predstavila, najniže plaće bi u prosjeku mogle rasti 40 eura. A što je s ostalima?

“Ne radi se o reformi, a to je priznao i Primorac koji je rekao da se radi o izmjeni poreznih stopa”, kaže Damir Novotny i dodaje: “Porez od rada i kapitala je naslijeđen model iz socijaldemokratskih zemalja ili vlada skandinavskih zemalja. Hrvatska ima opterećenje dohodaka od rada i kapitala prosječno, niže primjerice od skandinavskih zemalja. Ove promjene su male i ne zavrijeđuju toliko bure u javnosti ni žuči u diskusijama. Odlazi se u sferu političkog populizma. Plaće ne mogu rasti kao posljedica promjena u poreznom sustavu. To bi bilo moguće da smo u Irskoj pa spustimo opterećenje na pet posto pa si svatko plaća doprinose ako želi. Ovo je više politički marketinški folklor bez ekonomske supstance.”, piše N1 televizija.

Dodaje da rastom plaća raste i inflacija, a spominje i velike novce “u sivoj zoni”.

“Što više plaće rastu, rast će inflacija. HNB vidi još nerazmjenjenih kuna oko 18 milijardi u opticaju koji će se tijekom godine razmijeniti postupno da se ne deklariraju kao dohodci u sivoj zoni. To bi bila karakteristika lijevih vlada, nikako ne kršćanskih demokrata. To govori u prilog tome da je Hrvatska preuzela skandinavski model iz 70-tih, ali to se više ne radi. Rekli su da se dižu plaće da bi kućanstava više trošila. Tu vidim veliki problem. Što više kućanstava imaju slobodnog novca, to će inflacija biti veća. Objavljene su danas preporuke Europske komisije koja kaže Hrvatskoj vladi – nemojte više subvencionirati energiju, to je pogrešan smjer”, dodaje.

Na pitanje je li ovo udar na najveće gradove, Novotny odgovara:

“Možda na Grad Zagreb. Nedostajat će im 200-tinjak milijuna, to nije malo, to će gradu stvoriti probleme. Hoće li podići stope poreza na dohodak, vidjet ćemo. Mislim da će Zagreb imati najviše štete od ovoga. Split je regija bez visokih dohodaka, u toj regiji vidimo učinke sive ekonomije.”

Tagovi: Damir Novotny, porezna reforma
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE