GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi zakon: i radnik i poslodavac moraju pristati na rad od kuće

Novi zakon: i radnik i poslodavac moraju pristati na rad od kuće
RAD NA DALJINU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 07:26
Autor: SEEbuz/VL
ZAGREB - Izradit će se novi moderniji zakon koji će uključivati rad na daljinu, dopunski i platformski rad, rad na izdvojenome mjestu

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci. Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, dakle za godinu dana, a prvi sastanak tek je početak predstojećeg maratona.

Nakon sastanka Jelić je kazao da je rasprava bila konstruktivna i konkretna te su dogovorili metodologiju po kojoj će raditi. U svakom slučaju, neće se ići na izmjene postojećeg Zakona o radu, nego će se izraditi novi moderniji zakon u koji će se ugraditi novosti koje su se pojavile kod rada na daljinu, rada na izdvojenome mjestu, dopunskog rada te platformskog rada koji je dosta popularan. No, čim će se donositi novi zakon, vjerojatno će se otvoriti sve stare i bolne teme koje su i poslodavci i sindikati isticali kod svih dosadašnjih otvaranja “radničkog ustava”.

Kako će sve točno izgledati još je prerano reći jer će se pojedine teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

– Dojam je kako se na početku ističu različiti stavovi, no mi ćemo ih nastojati približiti kvalitetnom raspravom. Mi kao predlagač zakona imamo završnu riječ, ali ništa nećemo raditi preko noći i preko koljena – obećao je državni tajnik ministra rada.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić.

Sindikalist Krešimir Sever također je kazao kako je iza njih lakši sastanak na kojemu nisu ulazili u neke od teških tema koje će se otvoriti kasnije, kroz pregovore. Poslodavci su sudjelovali u radu radne grupe online.


Kad je riječ o dosadašnjoj praksi rada od kuće, Sever je u razgovoru s novinarima kazao da je bilo problema. Radnici su, kaže, jednostrano upućeni na rad od kuće, neki se žale da su im poslodavci skidali dane godišnjeg odmora, nisu priznavali troškove, nije se poštovalo radno vrijeme i očekivalo se od radnika da je stalno raspoloživ za posao.

– Previše se ispreplelo privatno i radno, zato to treba regulirati – kazao je Sever.

Kad je riječ o radu na određeno, Sever iščitava da bi poslodavci htjeli dobar dio nesigurnosti iz postojećeg oblika rada na određeno prebaciti u rad na neodređeno, ali sindikati na to neće pristati. Kategorički su i protiv širenja dodatnog rada, što bi bilo štetno za zdravlje radnika.

Tagovi: novi zakon, posao, poslodavci, rad od kuće, rad na daljinu, radnici, dopunski, platformski rad, rad na izdvojenome mjestu
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE