GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta
DVIJE SJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 08:10
Autor: Matej Balen

PEKING – Najveći kineski godišnji politički skup je pokazao kako Kina vidi domaće tržište, a ne izvoz, kao ključ rasta svoje ekonomije, pogotovo u slučaju onog najgoreg scenarija – dugoročne globalne gospodarske krize.

Ovoga vikenda je Xi Jinping, tijekom trajanja Dviju sjednica koje je okupilo kinesko političko vodstvo iz svih dijelova zemlje tj. njih 2 tisuće delegata, objavio kako Kina ulazi u provođenje novog razvojnog plana u kojemu će „domaća cirkulacija igrati dominantnu ulogu“.

„Za budućnost, mi moramo tretirati domaću potražnju kao startnu točku u izgradnji kompletnog sistema domaće potrošnje, i u tome promovirati inovacije u znanosti, tehnologiji i drugim područjima“, izjavio je kineski predsjednik za Xinhua.

Prema mišljenju kineskih analitičara, to je odmak od prijašnje „velike međunarodne cirkulacije“ sredstava i roba koja je započela 90-tih godina i Kini donijela status druge po redu svjetske ekonomije. Dodaju kako je ovo priprema za onaj najgori scenarij, dugoročnu globalnu gospodarsku krizu, i moguće kinesko tržišno odvajanje od SAD-a, pa i čak od velikog dijela zapadnog svijeta, prema riječima kineskog ekonomista Hu Xingdoua.

Hu je istaknuo kako cilj ovih mjera nije zatvaranje kineske ekonomije, već svojevrsna zaštita kineskog gospodarstva koje će i dalje nastojati tražiti međunarodnu suradnju i otvoreno globalno tržište. Ali Kina je svjesna posljedica trgovinskog rata i tehnološkog rivalstva sa SAD-om, kao i protekcionizma koje je proizašlo kao posljedica pandemije.

Potvrda su i riječi kineskog predsjednika: „Kina sa susreće s nepovoljnim vjetrovima u međunarodnoj zajednici, uključujući duboku recesiju globalne ekonomije, prekinute tokove međunarodne trgovine i investicija, rastući protekcionizam i geopolitičke rizike. Mi moramo tražiti razvoj u sve nestabilnijem svijetu.“

Xi Jinping razvija Kinu da postane samo-održiva, naročito kroz razvitak digitalne ekonomije, pametne proizvodnje, zdravstva, i novih oblika industrijskog razvoja kao glavnih faktora rasta. Ponovio je kako će Kina stajati na „pravoj strani u povijesti“ kada inzistira na multilateralizmu i globalizaciji.

Tagovi: kineska ekonomija, kinesko tržište, Xi Jinping,
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE