GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nove narudžbe u njemačkoj industriji naglo posustale u srpnju

Nove narudžbe u njemačkoj industriji naglo posustale u srpnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Priljev narudžbi u njemačkoj industriji naglo je usporio u srpnju, zakočen oštrim padom domaće potražnje nakon oporavka u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.

Nove narudžbe porasle su u srpnju 2,8 posto u odnosu na lipanj kada su poskočile 28,8 posto, izvijestio je Destatis.

Snažna inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima tek je neznatno popustila u srpnju, iskazana u rastu novih narudžbi za 14,4 posto u odnosu na lipanj kada je poskočila 23,6 posto.

Domaća je potražnja pak pala 10,2 posto u odnosu na lipanj kada je poskočila za trećinu.

Motor rasta bile su narudžbe intermedijarnih dobara, koje su porasle 9,5 posto, dok su narudžbe potrošačkih dobara gotovo stagnirale a narudžbe investicijskih dobara blago pale.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj ukupne su narudžbe manje za 7,3 posto. U lipnju potonule su 10,6 posto.

„Nećemo vidjeti razine prije krize tako brzo kao što su se neki nadali“, rekao je ekonomist iz Landesbank Baden-Wuerttemberga Jens-Oliver Niklasch.

Isključujući velik narudžbe, nove narudžbe su bile 6,2-posto više nego u prošlom mjesecu.

Nakon prvih naznaka oživljavanja u svibnju i snažnog oporavka u lipnju narudžbe su u srpnju pristizale nešto slabijim tempom, konstatira ministarstvo gospodarstva.

Trend oporavka vjerojatno će se nastaviti u sljedećim mjesecima, procjenjuje ministarstvo, ukazujući na pad broja radnika koji rade skraćeno i poboljšana očekivanja poslovnih čelnika.

Njemačka vlada izmijenila je u utorak prognoze za 2020. i 2021. godinu, predviđajući nešto blaži pad aktivnosti u ovoj godini, za 5,8 posto. Prethodno je očekivala 6,3-postotni pad. Prognoza rasta u idućoj godini snižena je s 5,2 na 4,4 posto.

Kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da prebrode koronakrizu, vlada kancelarke Angele Merkel uvela je od ožujka niz mjera pomoći i poticaja, financiranih rekordnim zaduživanjem od 217,8 milijardi eura, podsjeća Reuters.

Tagovi: njemačka industrija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE