GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačko poslovno povjerenje oslabilo u svibnju

Njemačko poslovno povjerenje oslabilo u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2023 / 21:50
Autor: SEEbiz
BERLIN - Poslovno povjerenje u Njemačkoj oslabilo je prvi put u sedam mjeseci u svibnju jer su menadžeri bili skeptični u pogledu nadolazećeg ljeta usred pooštravanja monetarne politike i sve većeg straha od recesije u SAD-u, prema podacima iz ankete grupe za istraživanje javnog mnijenja Instituta ifo objavljenoj na Srijeda.

Indeks poslovnog povjerenja pao je više od očekivanja u svibnju, spustivši se na 91,7 u svibnju s revidiranih 93,4 u prethodnom mjesecu. Očekivana ocjena bila je 93,0.

Ifo indeks zabilježio je prvi pad nakon šest uzastopnih rasta. Ovaj razvoj potaknut je značajno pesimističnijim očekivanjima među poslovnim menadžerima.

Štoviše, menadžeri su bili nešto manje zadovoljni trenutnim uvjetima. Indeks trenutne situacije pao je na 94,8 u svibnju sa 95,1 u prethodnom mjesecu. Stvarno očitanje bilo je blizu predviđanja ekonomista od 94,7.

Na 88,6, indeks očekivanja pao je na najnižu razinu u tri mjeseca s 91,7 u travnju i ostao ispod očekivanih 91,9.

"Prvi pad Ifo indeksa nakon šestomjesečnog uspona dodatna je potvrda nestajanja optimizma i novih zabrinutosti oko rasta", rekao je ekonomist ING-a Carsten Brzeski.

Uz nekoliko kratkoročnih i dugoročnih izazova, rast će vjerojatno u najboljem slučaju ostati prigušen, dodao je Brzeski.

U prvom tromjesečju gospodarstvo je izbjeglo tehničku recesiju uz stagnaciju bruto domaćeg proizvoda nakon pada od 0,5% u četvrtom tromjesečju 2022.

Detaljniji rezultati za prvi kvartal BDP-a trebali bi biti objavljeni 25. svibnja.

U proizvodnom sektoru, poslovno je povjerenje bilo puno gore jer su očekivanja zabilježila najveći pad od ožujka 2022., pokazalo je istraživanje ifo-a. Menadžeri trenutačnu situaciju smatraju manje pozitivnom.

U uslugama je povjerenje u svibnju ostalo gotovo nepromijenjeno.

Dok su tvrtke bile zadovoljnije trenutnom situacijom, bile su pesimističnije u pogledu nadolazećih mjeseci.

Došlo je do značajnog pada poslovnog povjerenja među trgovcima. Indeks trenutne situacije nakon pet mjeseci postao je negativan, a skepticizam u pogledu očekivanja zabilježio je značajan porast.

Indeks poslovne klime u građevinarstvu u svibnju je pao zbog lošijih ocjena aktualnog stanja.

Očekivanja su ostala pesimistična kao i prošlog mjeseca.

Tagovi: NJEMAČKA EKONOMIJA, POSLOVNO POVJERENJE
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE