GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačko ministarstvo gospodarstva očekuje slabljenje inflacije početkom 2022.

Njemačko ministarstvo gospodarstva očekuje slabljenje inflacije početkom 2022.
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 14:19
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj osjetno će se smanjiti početkom iduće godine kada na nju više neće utjecati jednokratni čimbenici poput privremeno sniženog PDV-a u 2020. godini, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva.

Skok godišnje stope inflacije u listopadu na 4,5 posto, najvišu razinu od 1993. godine, dijelom odražava nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada je vlada privremeno snizila stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi ublažila posljedice pandemijske krize.

Niža stopa PDV-a bila je na snazi do kraja prošle godine.

Dodatnu podršku jačanju inflacije u najvećem europskom gospodarstvu pružio je nagli rast cijena sirovina i energije.

Problemi u opskrbi postali su u međuvremenu raširena pojava, navodi se dalje u priopćenju ministarstva, što znači da će industrijska aktivnost vjerojatno ostati prigušena u idućoj godini, unatoč punim knjigama narudžbi.

"To se posebno odnosi na ključnu automobilsku industriju, koja je pogođena nestašicom poluvodiča", priopćilo je ministarstvo.

Ublažavanje koronaograničenja donijelo je pak poboljšanje u sektoru usluga, koji bi trebao nadoknaditi slabiju izvedbu industrijskog sektora, procjenjuju.

"Rizici su ipak ponovo ojačali zbog aktualnih pandemijskih zbivanja i gospodarstvo će vjerojatno u cjelini tek skromno porasti u zadnjem ovogodišnjem trogmjesečju”, dodaje se u izvješću.

Njemačka vlada nedavno je smanjila prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu na 2,6 posto, s u travnju projiciranih 3,5 posto. Za 2022., kada bi rast trebao ubrzati na 4,1 posto, poboljšali su pak travanjsku procjenu za pola postotnog boda, podsjeća Reuters.

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE