GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja

Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz
KARLSRUHE - Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija eurozone iskoračila izvan okvira mandata, a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

U svibnju prošle godine ustavni suci zaključili su da ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a, ali su zatražili dokumente koji potvrđuju načelo razmjernosti mjera “efektima monetarne i fiskalne politike” zemalja članica.

Ako ECB ne dokaže da je poštovao načelo razmjernosti, njemačka središnja banka morat će prestati sudjelovati u spornom programu, upozorili su tada suci, odredivši mu rok od tri mjeseca da dostavi tražene dokumente.

ECB je u međuvremenu dostavio tražene dokumente njemačkoj vladi i parlamentu koji su prihvatili njegove argumente.

“Žalbe su… neutemeljene jer su savezna vlada i Bundestag analizirali i procijenili bit odluka o monetarnoj politici koje je donio ECB… uključujući i procjenu razmjernosti”, objavio je u danas ustavni sud.

Time je stavio točku na spor koji je uzvitlao puno prašine u EU budući da su podnositelji tužbe inzistirali na prioritetu njemačkih u odnosu na europske zakone.

Iz ECB-a su poručivali da odgovaraju samo europskim institucijama, aludirajući na činjenicu da je njihov program već odobrio najviši europski sud.

U Njemačkoj se pak sprema nova tužba protiv ECB-a, ovaj puta zbog programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi, ponovo uz tvrdnju da je banka prekršila zabranu financiranja vlada.

Profesor financija Markus Kerber mogao bi čekati na presudu dvije godine, napominje Reuters. ECB je najavio da bi u sklopu tog programa mogao kupovati obveznice minimalno do ožujka iduće godine.

Tagovi: Njemački ustavni sud, Europska središnja banka, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
Slovenski kreditni rejting stabilan
REJTING
Slovenski kreditni rejting stabilan
LJUBLJANA - S&P Global potvrdio je slovenski kreditni rejting na AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar na A, također sa stabilnim izgledima.
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE