GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački potrošači očekuju znatno nižu inflaciju

Njemački potrošači očekuju znatno nižu inflaciju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 19:22
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački potrošači također su bili optimistični u lipnju: očekivana stopa inflacije značajno je pala osmi mjesec zaredom. Stopa inflacije koju građani u prosjeku očekuju u sljedećih 12 mjeseci pala je s 5,3 na 4,8 posto, objavila je u petak Bundesbank.

Očekivana inflacija tako je za 3,4 postotna boda niža od maksimalnih 8,2 posto koliko je iznosila u listopadu prošle godine. Zamjetno je niža i očekivana stopa za sljedećih pet godina, koja je pala s 5,1 na 4,7 posto. Trećina ispitanih trenutno očekuje smirivanje cijena.

Za monetarnu politiku Europske središnje banke (ECB) inflacijska očekivanja građana gotovo su jednako važna kao i stvarna inflacija.

Suvremena monetarna politika uglavnom se vodi upravljanjem očekivanjima. Ako se privatna kućanstva boje da će inflacija biti visoka, ljudi također zahtijevaju veće satnice ili mjesečne plaće, što može dodatno potaknuti povećanje cijena.

Očekivanja su, međutim, još uvijek daleko od cilja ECB-a da inflaciju u eurozoni zadrži na dva posto. Stvarna inflacija u Njemačkoj - u lipnju je iznosila 6,4 posto - znatno je iznad tog cilja, iako je trend osjetno silazni.

Tagovi: inflacija, njemačka
PROČITAJ I OVO
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
CIJENE
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u svibnju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na travanj, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u 2023. godini iznosila je 22,9 milijarde eura, oko milijardu eura ili pet posto manje nego godinu dana prije, dok je uvoz pao za 5,4 posto ili oko dvije milijarde, na 39,6 milijardi eura, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
INFLACIJA
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo financija revidiralo svoje makroekonomske prognoze za ovu godinu, podignuvši očekivanu stopu rasta BDP-a, ali i deficita i udjela javnog duga u BDP-u.
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
TRENDOVI
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.
Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
STAGNACIJA
Inflacija u BiH stagnira na 2 posto
SARAJEVO - Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini zadržala se na dva odsto u aprilu ove godine, koliko je bila i u martu. Na mjesečnom nivou cijene osnovnih proizvoda i usluga su porasle za 0,1%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE