GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz usporio u veljači

Njemački izvoz usporio u veljači
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2021 / 14:51
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz robe usporio je u veljači dok se uvoz oporavio od pada u prvom ovogodišnjem mjesecu, pokazali su u petak podaci državnog ureda za statistiku.

Njemačka je u ovogodišnjoj veljači izvezla robe u vrijednosti 107,8 milijardi eura, 0,9 posto više nego u siječnju, kada je izvoz uvećan za 1,6 posto.

Uvoz roba poskočio je pak za 3,6 posto, na 89,7 milijardi eura, nakon što je u siječnju bio smanjen za 3,5 posto.

Trgovinska bilanca iskazala je tako sezonski neprilagođen višak od 18,1 milijarde eura, za približno 2,2 milijarde eura manji nego u siječnju, pokazuju podaci Destatisa.

U usporedbi s veljačom prošle godine, netom prije nego što je pandemija zahvatila Njemačku, izvoz je smanjen za 1,2 posto, premda je njegov pad znatno ublažen u usporedbi sa siječnjom kada je potonuo za 7,9 posto.

Uvoz je na godišnjoj razini ojačao 0,9 posto, blago se stabiliziravši nakon 9,2-postotnog pada u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Izvoz u eurozonu smanjen je u veljači 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a još se izrazitije pao izvoz u zemlje izvan EU-a, za 2,3 posto.

Iznimka je bio izvoz u Kinu koji je u veljači poskočio 25,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Izvoz u SAD smanjen je pak 0,6 posto.

Njemačka je u veljači najviše uvozila iz Kine, uz skok uvoza iz azijskog diva za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Uvoz iz SAD-a potonuo je pak 12,6 posto, navodi Destatis.

Razmjena s Velikom Britanijom oštro je pala, pokazuju podaci, uz pad izvoza na godišnjoj razini za 12,2 posto, te uvoza za 26,9 posto.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE