GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz usporio u studenome

Njemački izvoz usporio u studenome
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2022 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemački izvoz osjetno je usporio u studenome, pokazali su u petak podaci statističkog ureda, odražavajući probleme u nabavi i nestašicu vodiča koja je posebno teško pogodila ključnu automobilsku industriju.

Izvoz je prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima u studenome porastao 1,7 posto u odnosu na listopad kada je poskočio 4,2 posto, objavio je Destatis.

Uvoz je uvećan 3,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 5,2 posto.

Time je sezonski i kalendarski prilagođeni višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci smanjen za 12,1 posto u odnosu na listopad, na 10,9 milijardi eura.

Njemački izvoznici muku muče s problemima u nabavnim lancima i nestašicom poluvodiča koja je posebno teško pogodila automobilski sektor, prisilivši kompanije na zatvaranje pogona.

Njemački je izvoz u studenome ipak, prema preliminarnim podacima, bio veći za 5,7 posto nego u veljači 2020. godine, prije početka pandemije, dok je uvoz nadmašio pretpandemijsku razinu za 17,5 posto, utvrdio je statistički ured.

Njemački su izvoznici u studenome smanjili isporuke u Kinu za 4,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na 8,9 milijardi eura. Isporuke u SAD-u poskočile su pak 14,7 posto, na 11 milijardi eura.

Kina je i dalje glavni izvor njemačkog uvoza, koji je u studenome porastao 29,8 posto, na 14,1 milijardu eura. Uvoz iz SAD-a uvećan je "samo" 7,9 posto, na 6,3 milijarde eura.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Destatis
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
MUENCHEN - Inflacija je u Njemačkoj u 2021. godini dosegnula najvišu razinu od 1993. godine, odražavajući oporavak gospodarstva od pandemijske krize, pokazali su u srijedu podaci, a kompanije i potrošači mogu očekivati daljnja poskupljenja u novoj godini.
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE