GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz ubrzao u siječnju

Njemački izvoz ubrzao u siječnju
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 11:35
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz ubrzao je u siječnju, potaknut trgovinskom razmjenom s Kinom, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u prvom ovogodišnjem mjesecu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima porastao 1,4 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima porastao 0,4 posto, objavio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

Uvoz je u siječnju pao 4,7 posto u odnosu na zadnji mjesec 2020. godine kada je stagnirao.

Time Njemačka u prvom ovogodišnjem mjesecu bilježila višak u razmjeni sa svijetom od 22,2 milijarde eura, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, veći za trećinu nego u prosincu 2020.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u siječnju pao 8,0 posto. Uvoz je u odnosu na prošlogodišnji siječanj bio niži 9,8 posto.

Svijetla točka bio je izvoz u Kinu, koji je porastao 3,1 posto. Isporuke u druge zemlje Europske unije smanjene su 6,0 posto, a isti je postotni pad zabilježen i u stavci uvoza.

Izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo potonuo je 29 posto, a u SAD 6,2 posto, objavio je Destatis.

Većina ekonomista očekuje pad gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju i oporavak u razdoblju od travnja do lipnja.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su pad industrijske proizvodnje u siječnju zbog oštrog pada aktivnosti u građevinskom sektoru u razdoblju niskih temperatura. Ministarstvo gospodarstva upozorilo je i na probleme u automobilskoj industriji zbog nestašice poluvodiča.

Proizvođač automobilskih dijelova Continental AG objavio je pak jutros da očekuje veći prihod i profitnu maržu u ovoj godini unatoč očekivanim dodatnim troškovima zbog nestašice čipova.

Njemački podaci zrcale sliku gospodarstva s dvije brzine, uz dobro poslovanje izvozno orijentiranih proizvođača i probleme u sektoru usluga zbog epidemioloških mjera, uvedenih početkom studenog i pooštrenih sredinom prosinca kako bi obuzdao drugi val zaraze koronavirusom.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE