GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom

Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 13:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Njemački izvoz i uvoz u listopadu su smanjeni zbog slabije trgovinske aktivnosti unutar Europe, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Destatis.

Prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima, izvoz je pao za 0,2 posto u odnosu na rujan, kada je bio smanjen za 2,5 posto.

Izvoz iz najvećeg europskog gospodarstva u ostatak svijeta tako je smanjen drugi mjesec zaredom.

I uvoz se smanjio i to peti mjesec zaredom. Na mjesečnoj razini u listopadu je smanjen za 1,2 posto, nakon 1,9-postotnog pada u rujnu.

U usporedbi s mjesecom ranije, izvoz u zemlje Europske unije smanjen je za 2,7 posto. U sličnom je postotku pao i njemački uvoz iz ostatka Unije.

Isporuke u zemlje izvan EU-a porasle su pak za 2,9 posto, a uvećan je i uvoz iz tih zemalja, za 0,8 posto na mjesečnoj razini.

Njemački izvoz i uvoz smanjeni su i na godišnjoj razini. U usporedbi s listopadom lani, izvoz u ostatak svijeta smanjen je za 8,1 posto, a uvoz iz tih zemalja za 16,3 posto.

U vanjskotrgovinskoj bilanci Njemačka je tako u listopadu ostvarila višak od 17,8 milijardi eura, nešto veći nego u rujnu kada je iznosio 16,7 milijardi eura. U istom mjesecu prošle godine višak je iznosio 7,8 milijardi eura.

Većina njemačkog izvoza u listopadu je otišla u Sjedinjene Države, najveće gospodarstvo svijeta, u koje je izvoz porastao za 5,7 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci.

Istodobno, izvoz u Kinu uvećan je 1,5 posto, a u Veliku Britaniju za 5,6 posto.

Većinu roba Njemačka je pak uvezla iz Kine, no njihov je uvoz u listopadu smanjen za 2,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

Uvoz iz SAD-a porastao je pak za 2,2 posto, dok je iz Velike Britanije bio zamjetno slabiji, za 15,1 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Izvoz u Rusiju u listopadu se smanjio za pet posto u odnosu na rujan. Istodobno, uvoz iz Rusije porastao je za 6,6 posto, pokazuju kalendarski i sezonski prilagođeni podaci Destatisa.

Tagovi: NJEMAČKA, NJEMAČKI IZVOZ, ROBNA RAZMJENA, IZVOZ
PROČITAJ I OVO
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
ANALIZA
Novi Trumpov mandat mogao bi skupo koštati njemačku ekonomiju
BERLIN - Novi predsjednički mandat Donalda Trumpa u Americi mogao bi njemačku ekonomiju koštati milijarde eura, smatraju autori studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna.
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
OVI INDEKS
Potražnja za radom manja za 0,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču pao je za 0,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine, dok je u odnosu na siječanj ove godine porastao za tri posto, što je najveći rast vrijednosti indeksa na mjesečnoj razini od lanjskog rujna, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ)
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
UZLET
Inflacija u Turskoj uzletjela na 67%
ANKARA - Godišnja stopa inflacije u Turskoj premašila je 67 posto u veljači, dosegnuvši novu najvišu razinu od studenog 2022., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. Na mjesečnoj razini inflacija je iznosila 4,5 posto.
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
ZAOSTAJANJE
Petrović: Srbija prema razvoju dodatno zaostala u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope
KOPAONIK - Srbija je 2005. godine bila na nivou od 58 odsto razvijenosti zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a u 2022. je pala na 56 odsto, naveo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u analizi koju je danas predstavio na Kopaonik biznis forumu.
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
RAST CIJENA
Hrana i usluge ostaju glavni generatori inflacije
ANALIZA - Uz zabilježen rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, godišnja stopa rasta zadržala se u veljači na razini iz siječnja. Prema preliminarnim podacima, prosječna godišnja stopa inflacije u veljači 2024. iznosila je 4,1% (+0,2% na mjesečnoj razini).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE