GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz oštro posustao u srpnju

Njemački izvoz oštro posustao u srpnju
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2020 / 15:49
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u srpnju 4,7 posto na mjesečnoj razini, znatno usporivši u odnosu na lipanjski 14,9-postotni rast, i još je uvijek daleko slabiji nego u pretkriznom razdoblju, pokazali su u utorak podaci Destatisa.

Posustao je i rast uvoza, na tek 1,1 posto, nakon 7-postotnog rasta u lipnju, objavio je njemački statistički ured.

U usporedbi s veljačom, mjesecom prije pandemije, i izvoz i uvoz i dalje su slabiji oko 12 posto, pokazuju Destatisovi podaci.

Tako je trgovinski višak u razmjeni Njemačke s ostatkom svijeta dosegnuo 18 milijardi eura, što je za 3,5 milijardi više nego u lipnju.

Na godišnjoj je razini, pak, ubrzao pad i izvoza i uvoza. Izvoz je pao za 11 posto, nakon 9,4-postotnog pada u lipnju. Uvoz je smanjen 11,3 posto, nakon 10-postotnog pada u lipnju.

Višak na tekućem računu platne bilance dosegnuo je 20 milijardi eura i veći je oko 600 milijuna eura veći nego u prošlogodišnjem srpnju.

Ekonomisti očekuju da će najveće europsko gospodarstvo porasti u u trećem kvartalu, uz podršku veće domaće aktivnosti i one u gospodarstvima pojedinih velikih trgovinskih partnera, nakon što su u svibnju postupno ublažene mjere zatvaranja.

Snažniji oporavak priječi kontinuirano slaba potražnja iz najvećih gospodarskih sila koje još muku muče s pandemijom, poput SAD-a.

Njemački izvoz u SAD u srpnju je bio manji za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Izvoz u Kinu, čije se gospodarstvo snažnije oporavlja od onog SAD-a, gotovo je stagnirao u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

"Premda su najnovije brojke dobra vijest za naše procjene o naglom rastu BDP-a u drugoj polovini godine i sugeriraju da sektor izvoza ponovno bilježi procvat, ne bismo se trebali zanositi", rekao je Carsten Brzeski, glavni ekonomist za eurozonu pri banci ING.

"One su, naime, i dalje dio mehaničkog oporavka. Njemački izvoz, ustvari, i dalje pati od strukturnih problema, uključujući trgovinske tenzije, brexit i poremećaje u globalnom lancu opskrbe, kao i od teškoća glavnih trgovinskih partnera u borbi s virusom”, dodao je.

Njemačko gospodarstvo potonulo je rekordnih 9,7 posto u drugom tromjesečju, na vrhuncu pandemije Covida-19, uslijed pada potrošnje kućanstava, korporativnih ulaganja i trgovine.

Trgovinske napetosti, neizvjesnost povezana s brexitom i problemi u automobilskom sektoru s prijelazom na proizvodnju električnih vozila pogodili su još i prije pandemije potražnju za njemačkim dobrima i uslugama, gurnuvši proizvodni sektor u recesiju.

Koronakriza otežava potpuni oporavak gospodarstva.

Njemačko poslovno udruženje VDMA objavilo je danas da inženjerske tvrtke očekuju pad proizvodnje za 17 posto u ovoj godini. U 2020. trebao bi uslijediti mršavi rast, od svega dva posto, uz pretpostavku da ne bude drugog vala pandemije i ponovnog zahuktavanja trgovinskih sporova.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE