GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke kompanije vide svjetlo na kraju koronatunela

Njemačke kompanije vide svjetlo na kraju koronatunela
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 11:25
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj znatno su poboljšana u lipnju, utvrdio je u srijedu ekonomski institut Ifo, izvijestivši o najsnažnijem poboljšanju poslovne klime otkada je počeo provoditi istraživanja.

Ifov indeks poslovne klime poskočio je u lipnju za 6,5 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u svibnju, na 86,2 boda.

Skok indeksa najveći je od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine, kada je Ifo počeo objavljivati izvješća.

Blago je poboljšana i ocjena poslovnih čelnika o aktualnom stanju u poslovanju, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg indeksa za 2,4 boda, na 81,3 boda.

"U kompanijama nešto bolje ocjenjuju aktualno poslovanje a njihova su očekivanja (za predstojeće razdoblje) snažno poskočila", konstatira u priopćenju čelnik Ifo-a Clemens Fuest.

Najfviše su poboljšana očekivanja u industriji a znatno je prigušen i pesimizam u uslužnom sektoru čiji čelnici očekuju poboljšanje u poslovanju u idućih šest mjeseci.

Oporavak očekuju i u maloprodaji i u građevinskom sektoru.

"Njemačke kompanije vide svjetlo na kraju tunela", zaključio je Fuest.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačke kompanije, Ifo index
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE