GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju

Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 14:10
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo 0,3 posto, izvijestio je u srijedu zavod za statistiku, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Prva je procjena pokazivala rast od samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Nakon povijesnog, 9,7-postotnog pada u drugom tromjesečju, najveće europsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do lipnja 8,5 posto, potaknuto ukidanjem mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa.

U studenome vlada je zbog opetovanog širenja zaraze ponovo uvela stroga ograničenja, zatvorivši restorane, barove i druge ugostiteljske objekte, a dodatno ih je pooštrila u prosincu, kada su zatvorene i škole i trgovine. Rezultat je bilo izrazito usporavanje rasta na kraju godine.

Na godišnjoj razini BDP je posljednja tri mjeseca smanjen 2,7 posto, a u cijeloj 2020. godini 4,9 posto, čime je Destatis snizio dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

Izvješće statističkog ureda pokazuje i da je proračun u 2020. iskazao deficit prvi puta od 2011., od 4,2 posto. Viši je bio samo 1995. godine, kada je dug agencije za reprivatizaciju istočnonjemačkih poduzeća integriran u državni proračun.

Državni su prihodi pali, i to ne samo zato što je stopa poreza na dodanu vrijednost privremeno smanjena kako bi se potaknula potrošnja.

Njemačka je u 2020. izgubila status fiskalno konzervativne države, pokrenuvši programe pomoći vrijedne više milijardi eura kako bi poduprla gospodarstvo u koronakrizi.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE