GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada prepolovila procjene rasta

Njemačka vlada prepolovila procjene rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2019 / 19:02
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada prepolovila je procjenu rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, na 0,5 posto, objavio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Najavljujući sniženje procjene s prijašnje očekivane stope rasta od jedan posto, ministar Altmaier nazvao je novu procjenu "zvonom na uzbunu" koje bi trebalo potaknuti političare na razmišljanje o mogućnostima podupiranja rasta u najvećem europskom gospodarstvu.

Njemački ministar gospodarstva pritom zagovora smanjenje poreza, tvrdeći da u saveznom proračunu ima prostora za takve poteze. Traži također manje naknade i snižene birokrateks prepreke, a predlaže i moratorij za mjere koje izazivaju pritisak u gospodarstvu.

Ministar financija Olaf Scholz protivi se pak smanjenju poreza, ističući kako Njemačka ne bi trebala sudjelovati u međunarodnom natjecanju na tom području.

Altmaier pak naglašava da bi s kolegama u vladi želio razgovarati o manjem poreznom opterećenju nakon stanke povodom uskrsnih blagdana kako bi lobirao za olakšice kompanijama i za građane.

Glavni su razlog sniženih projekcija usporavanje globalnog gospodarstva, globalni trgovinski sukobi – poput onih između Sjedinjenih Država i Kine, te SAD-a i Europske unije (EU) - koji snažno pogađaju njemačko, izvozno-orijentirano gospodarstvo.

Atmaier dodaje i odgođena ulaganja kompanija u strojeve i opremu.

Prema njegovim bi se očekivanjima njemačko gospodarstvo trebalo oporaviti u drugoj polovini godine. Za 2020. predviđa rast od 1,5 posto.

Vodeći ekonomisti također su snizili procjene rasta za Njemačku u ovoj godini, na 0,8 posto, ali su ipak nešto optimističniji od vlade u Berlinu.

Tagovi: njemačka vlada, njemačka ekonomija, njemački BDP
PROČITAJ I OVO
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
PROJEKTI
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici u problemima su zbog Fonda solidarnosti jer, kako doznaje Jutarnji list, nemaju dovoljno prijavljenih projekata na temelju kojih bi povukli gotovo 2,2 milijarde kuna, a novac se treba potrošiti do lipnja sljedeće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE