GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.

Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 19:39
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.

Predviđanje je bolje od jesenske prognoze o padu bruto domaćeg proizvoda za cijelu 2023. godinu.

Vlada je sredinom listopada predvidjela da će BDP pasti za 0,4% tijekom 2023., ali godišnje izvješće navodi da je pad gospodarskog rasta na kraju godine bio kraći i manje izražen nego što se predviđalo u jesen. .

Tome su pridonijele državne subvencije gospodarstvu i kućanstvima te prilagodbe cijena energenata, uz smanjenje potrošnje plina, stoji u izvješću.

"Ipak, još uvijek postoje mnogi čimbenici stresa: ruska invazija na Ukrajinu i njezine gospodarske posljedice, slabo globalno gospodarstvo, kao i kontinuirano visoke cijene energije i inflacija u usporedbi s razinama prije krize", navodi se.

Njemačka je inflacija prošle godine iznosila 7,9%, što je oštro više u odnosu na prethodne godine kao rezultat porasta cijena energije i hrane.

Vlada očekuje da će se inflacija nastaviti tijekom godine, ali po nižoj stopi. Predviđa se inflacija od 6,0% za cijelu godinu, pri čemu će državne mjere za ograničavanje rasta cijena energije pridonijeti nižoj stopi.

Njemačka središnja banka, Bundesbank, izdaje odvojene prognoze. Sredinom prosinca predvidio je smanjenje BDP-a od 0,5% za 2023., nakon čega slijedi povratak na rast 2024. i 2025.

Institut Ifo sa sjedištem u Münchenu objavio je u srijedu da je njegov indeks poslovne klime u budućnosti porastao na 90,2 boda u siječnju, u odnosu na 88,6 bodova u prosincu.

"Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu se poboljšalo", navodi se. "To je zbog znatno manje pesimističnih očekivanja."

Napominjući da su poduzeća manje zadovoljna trenutnom situacijom, ugledni ekonomski institut dodaje: "Njemačko gospodarstvo u novu godinu ulazi s više samopouzdanja."

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija u Njemačkoj, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE