GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada očekuje snažnu potrošnju kućanstava, podigla procjenu rasta BDP-a

Njemačka vlada očekuje snažnu potrošnju kućanstava, podigla procjenu rasta BDP-a
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada povisila je u utorak procjenu rasta BDP-a u ovoj godini na 3,5 posto, predviđajući snažnu potrošnju kućanstava nakon ukidanja ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje zaraze covidom 19.

Njemačka trenutno pokušava zadržati treći val infekcija covidom 19, a nastojanja komplicira zarazniji soj virusa B117 otkriven u Britaniji ali i relativno sporo procjepljivanje.

Vlada je danas podigla procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini s tri na 3,5 posto, a ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao je da u idućoj godini očekuju 3,6-postotni rast i povratak na pretpandemijske razine najkasnije u 2022. godini.

"Današnja proljetna procjena ohrabruje unatoč trenutno ozbiljnoj situaciji sa zarazom", poručio je ministar.

Procjena se temelji na pretpostavci da će vlada u drugom tromjesečju moći postupno ublažiti mjere suzbianja zaraze, što će potaknuti "osjetan" oporavak gospodarstva i potrošnje kućanstava.

Važni poticaji rastu bit će i domaća industrijska proizvodnja i inozemna potražnja za njemačkom robom, procjenjuju.

Vlada ujedno želi pomoći tvrtkama u prijelazu na gospodarstvo s nultom emisijom ugljika i spremna je prilagoditi zakone u tandemu s Europskom unijom kako bi poduprla ulaganja u transformaciju industrije čelika i drugih sektora, rekao je Altmaier.

Naglasio je i da je Berlin izdvojio tri milijarde eura za domaći razvoj baterijskih ćelija za električna vozila, što bi Njemačkoj trebalo pomoći da ubrzanim tempom smanjuje emisije ugljika u prometu.

Upitan u kojoj će mjeri nestašica čipova zakočiti gospodarski rast u ovoj godini, Altmaier je istaknuo da je trenutno teško brojčano izraziti posljedice nestašice.

Očekuje se da će uska grla u ponudi i ukupni gospodarski oporavak pojačati cjenovni pritisak u Njemačkoj, pa vlada predviđa da će stopa inflacije u ovoj godini porasti na 2,2 posto i oslabiti u 2022. godini, na 1,5 posto.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE