GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka uvodi temeljnu mirovinu, dodatak za niske mirovine

Njemačka uvodi temeljnu mirovinu, dodatak za niske mirovine
MIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Njemačka vlada usvojila je u srijedu nacrt zakona o tzv. temeljnoj mirovini kojom bi se povećale mirovine umirovljenicima koji usprkos dugogodišnjem radnom stažu i uplaćivanju u mirovinski fond imaju niska primanja.

"Ovo je vjerojatno najveći socijalni projekt ovog izbornog razdoblja. Temeljna mirovina će Njemačku učiniti pravednijom", rekao je savezni ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon sastanka kabineta u srijedu.

Koalicijski partner iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je izrazio zadovoljstvo dogovorom oko nacrta zakona o tzv. temeljnoj mirovini.

"Ne radi se o slijepom razbacivanju novca nego o solidarnoj podršci onima koji, unatoč dugogodišnjem radnom stažu, u starosti nemaju dovoljno za život", rekao je Seehofer nakon sastanka kabineta.

Temeljna mirovina spada u jedan od najvećih projekata četvrtog kabineta Angele Merkel. Radi se o mjeri koje bi poboljšala financijsku situaciju onih umirovljenika koji, unatoč dugogodišnjem radnom stažu, primaju mirovinu koja je osjetno niža od prosječnih mirovina.

Uglavnom se radi o osobama s nižim kvalifikacijama ili osobama koje su radile skraćeno radno vrijeme pa su tako i uplate u mirovinski fond bile niže od osiguranika s prosječnim ili višim primanjima.

Pravo na temeljnu mirovinu bi imali samo oni umirovljenici koji su u mirovinski fond uplaćivali najmanje 33 godine.

Oko temeljne mirovine stranke vladajuće koalicije su se sporile od početka izbornog razdoblja. Sporno je bilo pitanje utvrđivanja imovine, čime je demokršćanska Unija htjela spriječiti da dodatak na mirovinu primaju i oni umirovljenici koji, primjerice, raspolažu nekretninama u Njemačkoj ili inozemstvu.

SPD se izborio za to da se kontroliraju samo primanja, poput postojećih mirovina ili prihoda od iznajmljivanja nekretnina.

Temeljna mirovina bi se financirala poreznim sredstvima, a na snagu bi trebala stupiti početkom sljedeće godine.

Tagovi: Njemačka, temeljna mirovina, Horst Seehofer, mirovine, mirovinski sustav
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE