GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Ukidanje pravila o radu od kuće, traže se dugotrajna rješenja

Njemačka: Ukidanje pravila o radu od kuće, traže se dugotrajna rješenja
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 13:39
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U Njemačkoj s krajem lipnja ističe paket mjera borbe protiv pandemije koji između ostalog sadrži i obvezu poslodavca da zaposlenima omogući rad od kuće, što poslodavci pozdravljaju dok sindikati i neke stranke traže trajnu regulaciju ovog oblika rada.

Predsjednik Saveza njemačkih poslodavaca Steffen Kampeter izrazio je zadovoljstvo što će doći kraj “nepotrebnom miješanju politike u radne procese”.

On je ponovio kritiku poslodavaca koji su se oštro protivili odredbi o obaveznoj ponudi rada od kuće koju je vlada uvela početkom travnja.

“Poslodavci su i sami, bez naredbi odozgo, dobro regulirali pravilo o radu od kuće gdje god je to bilo moguće”, rekao je Kampeter.

Istodobno sindikati i neke stranke traže dugotrajnu zakonsku regulaciju rada od kuće.

Predsjednik Njemačkog saveza sindikata (DGB) Reiner Hoffmann je rekao kako su posljednji mjeseci pokazali kako mnogi posloprimci priželjkuju “zdravu mješavinu rada na radnom mjestu i mogućnosti mobilnog rada”.

“Nama su potrebna jasna pravila koja bi onemogućila i negativne strane rada od kuće poput prekovremenih sati i neplaćenog rada”, rekao je Hoffmann.

Dugotrajno pravilo o radu od kuće podržava vladina Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ali ne i veći koalicijski partner Unija CDU/CSU.

Oporbena stranka Zeleni smatra ukidanje obveze rada od kuće u trenutku širenja delta varijante koronavirusa “neodgovornim”.

Jedna studija zdravstvenog osiguranja DAK je pokazala kako u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji 57 posto zaposlenih želi zadržati mogućnost kombinacije rada na radnom mjestu i od kuće.

Kao najveću prednost ispitani navode uštedu vremena za put na radno mjesto kao i bolju mogućnost kombiniranja radnog i obiteljskog života.

Tagovi: rad od kuće, rad na daljinu, Reiner Hoffmann, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE