GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka u tehničkoj recesiji

Njemačka u tehničkoj recesiji
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2023 / 21:46
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu iznenađujuće se pogoršalo u prosincu, prema nalazima ekonomskog instituta Ifo. Istodobno je Bundesbank objavila da se slaba faza gospodarstva nastavila iu četvrtom tromjesečju.

Indeks poslovne klime münchenskog instituta pao je za 0,8 na 86,4 boda u odnosu na studeni, objavili su u ponedjeljak ekonomisti.

Analitičari su se nadali povećanju najvažnijeg, vodećeg pokazatelja za njemačko gospodarstvo. Očekivao se prosjek od 87,7 bodova.

Oko 9000 tvrtki koje su sudjelovale u Ifo istraživanju nepovoljno je ocijenilo kako trenutno stanje tako i očekivanja za buduće poslovanje.

"Ekonomija ostaje slaba čak iu vrijeme Božića", rekao je predsjednik ifo-a Clemens Fist (Fuest).

Poslovna klima pogoršana je u industriji, trgovini i građevinarstvu. U uslužnom sektoru raspoloženje se samo popravilo, ali neznatno.

Središnja banka navodi da slaba faza njemačkog gospodarstva još nije završila.

"Realni bruto domaći proizvod ponovno je blago pao u Njemačkoj u četvrtom kvartalu 2023.", navodi Bundesbank u svom mjesečnom izvješću u ponedjeljak.

Ovo je drugo tromjesečje zaredom kako BDP bilježi pad, što znači da je najveće europsko gospodarstvo u "tehničkoj recesiji".

Tagovi: njemačka, recesija, tehnička recesija
PROČITAJ I OVO
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
HLAĐENJE
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
WASHINGTON - Porast potrošačkih cijena u SAD-u zahladio je tijekom mjeseca travnja, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u srijedu ujutro.
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
ZAGREB - Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
SIGNALI
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
WASHINGTON - Proizvođačke cijene u SAD-u u travnju su porasle više od očekivanog, potaknute snažnim rastom cijena usluga i roba, što ukazuje na to da je inflacija i dalje visoka na početku drugog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE