GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka se zadužuje za 200 milijardi eura za ublažavanje krize

Njemačka se zadužuje za 200 milijardi eura za ublažavanje krize
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Bundestag je u petak njemačekoj vladi dao zeleno svjetlo za zaduživanje za 200 milijardi eura izvan proračuna i stvaranje posebnog fonda za suzbijanje poskupljenja energije i rasterećenje građana i gospodarstva. Oporba je žestoko kritizirala zakon, opisujući fond kao "mačka u vreći".

Zastupnici vladajuće koalicije prethodno su morali suspendirati "kočnicu duga", odnosno ograničenja javnog zaduživanja ugrađena u ustav.

Tih 200 milijardi trebalo bi biti dovoljno za financiranje mjera do 2024. To uključuje ograničavanje cijene plina na dio privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje prosinačkog računa za plin za kućanstva i subvencioniranje računa za struju.

Prema prijedlogu stručnog povjerenstva, od ožujka bi kućanstva trebala dobivati plin po organiziranoj cijeni do 80 posto vlastite prosječne potrošnje. Sve preko toga platit će na tržištu.

Od siječnja bi slična mjera trebala početi vrijediti i za velike industrijske potrošače, no sve to tek treba potvrditi.

Oporba se obrušila upravo na nepostojanje jasnog plana trošenja novca iz fonda, ocjenjujući da je Njemačka zadužena ne znajući za što točno.

Mathias Middelberg (Mathias Middelberg) iz demokršćanskog bloka CDU/CSU rekao je da se obično prvo razmišlja što kupiti i koliko, a tek onda trči u banku po novac. Vlada očito radi suprotno, rekao je.

Novac iz fonda koristit će se i za ograničavanje cijene električne energije. Ujedno, ideja iz predloženih mjera je da se subvencije za električnu energiju financiraju iz ekstraprofita proizvođača, a iz fonda samo "na određeno vrijeme" u slučaju manjka.

Vlada još uvijek radi na mehanizmu rasterećenja potrošača električne energije po principu sličnom kao i za plin: povoljnija, subvencionirana cijena potrošnje do određene kvote, a zatim tržišna cijena.

U oba slučaja Vlada želi rasteretiti potrošače, ali ih ne potaknuti na veću potrošnju energije.

Dio fonda planira se za potporu tvrtkama koje se bore zbog rata u Ukrajini - uključujući uvoznike plina koji su pali u cjenovni jaz kada je Rusija prekinula opskrbu i prisilila ih da pokriju svoje obveze puno skupljim plinom s otvorenog tržišta.

Iako je ministar financija Christian Lindner (Christian) rekao da se druge mjere pomoći neće financirati iz posebnog fonda, očito kako bi se spriječili neki dodatni zahtjevi drugih ministarstava.

Ostaje sporno hoće li i građani koji se griju na lož ulje, pelete i druga goriva dobiti kakvu potporu.

Tagovi: njemačka ekonomija, zaduživanje, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
PRODUKTIVNOST
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
BERLIN - Tehnički napredak postignut digitalizacijom u prvim godinama novog milenija doveo je do rasta produktivnosti u njemačkoj industriji s određenim vremenskim odmakom, napominje njemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo.
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE