GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka prva u Europi po osobnom bogatstvu

Njemačka prva u Europi po osobnom bogatstvu
BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
ZUERICH - Njemačka je u samom vrhu u Europi po osobnom bogatstvu akumuliranom u vrijednosti većoj od 16 bilijuna eura, pokazalo je u srijedu istraživanje švicarskog instituta, naglašavajući daljnje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Unatoč padu gospodarske aktivnosti osobno bogatstvo raslo je u 2020., prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja EU-a i Švicarska.

Njemačka prednjači u Europi s osobnim bogatstvom od 16.400 milijardi eura, a slijede Francuska s 12.600 milijardi eura te Britanija i Italija s po 10.000 milijardi eura, pokazalo je istraživanje Redesigning Financial Servicesa (RSF), instituta sa sjedištem u Zuerichu.

Realni bruto domaći proizvod 16 zemalja Unije i Švicarske smanjen je u pandemijskoj 2020. godini 6,4 posto, dok je osobno bogatstvo poraslo za 3,9 posto, na rekordnih 69 bilijuna eura.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a takav će se trend po procjeni autora istraživanja nastaviti.

Prema njihovom izvješću o bogatstvu u Europi, Njemačka je bilježila i najveći broj milijunaša, njih 2,9 milijuna, a slijede Britanija i Francuska s po 2,5 milijuna.

Švicarska pak prednjači po udjelu milijunaša, koji doseže 14,1 posto, što znači da približno svaki sedmi građanin pripada toj skupini.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva. Tako je u vlasništvu najbogatijih 10 posto europskih kućanstava otprilike polovina neto europskog bogatstva. Najbogatijih jedan posto Europljana vlasnici su 19 posto ukupnog bogatstva.

Institut RSF utemeljili su 2016. godine sveučilište u St. Gallenu, sveučilište ETH u Zuerichu i konzultantska kuća EY, a usredotočen je na nove poslovne modele financijskih usluga utemeljene na tehnologiji, navodi agencija Dpa.

Tagovi: Njemačka, bogtstvo Nijemaca, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE