GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka podiže pandemijski dug na 470 mlrd eura

Njemačka podiže pandemijski dug na 470 mlrd eura
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 20:38
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada usvojila je u srijedu nacrt proračuna za 2022. godinu, s novim dugom od gotovo 100 milijardi eura za financiranje dodatnih covid-mjera, čime je ukupno zaduživanje povezano s pandemijom poraslo na 470 milijardi eura.

Time se planirano zaduženje u idućoj godini povećava za 18 milijardi eura, u usporedbi s dosadašnjim procjenama,

Kancelarka Angela Merkel i ministar financija Olaf Scholz provode od ožujka prošle godine neviđeni niz mjera potpore i poticaja kako bi ublažili utjecaj pandemije covida 19 na najveće europsko gospodarstvo.

U 2020. mjere su financirane rekordnim novim dugom od 130 milijardi eura, te 240 milijardi u 2021., na temelju odredbe koja u slučaju krize dopušta suspenziju ustavom propisane obaveze o zabrani zaduživanja.

Ustavna obaveza bit će suspendirana treću godinu zaredom kako bi omogućila 100 milijardi eura novog duga u 2022.

“Zaštitili smo zdravlje mnogih građana, poduprli tvrtke, zaštitili milijune radnih mjesta i spriječili ulazak Njemačke u spiralu koja bi je usmjerila silaznom putanjom”, rekao je Scholz novinarima.

Dodatna potrošnja trebala bi pomoći Njemačkoj da iz krize izađe snažna, istaknuo je ministar, dodavši da ima razloga za optimizam jer je gospodarstvo već raste.

Nacrt proračuna predviđa državna ulaganja u idućoj godini od 51,8 milijardi eura, što je za 7,5 milijardi manje nego u 2021.

Ustavna zabrana zaduživanja trebala bi prema Scholzovim srednjoročnim proračunskim planovima ponovo stupiti na snagu 2023. godine, a s njom i ograničenje deficitne proračunske potrošnje.

To bi značilo da će se Njemačka u 2023. moći zadužiti za samo 5,4 milijarde eura, te za 12 milijardi u 2024.

Planirana veća potrošnja znači da će javni dug iskazan udjelom u BDP-u ove godine porasti na 74,5 posto, s manje od 60 posto u 2019. Time će i dalje biti najniži u skupini najrazvijenijih zemalja svijeta G7.

Zadnju riječ o srednjoročnom proračunu i planovima zaduživanja imat će ipak nova vlada, koja će preuzeti kormilo u Njemačkoj nakon izbora u 26. rujna, podsjeća Reuters.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, njemački dug
PROČITAJ I OVO
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE