GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka novim zakonom želi olakšati uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a

Njemačka novim zakonom želi olakšati uvoz kvalificiranih radnika izvan EU-a
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2019 / 18:25
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka početkom iduće godine donosi novi zakon koji bi trebao olakšati uvoz kvalificiranih radnika izvan Europske unije, najavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu gospodarstva za radnicima.

Zakon o useljavanju kvalificirane radne snage stupit će na snagu 1. ožujka 2020. i cilj mu je otvoriti put radnicima izvan EU-a da dođu i ostanu živjeti u Njemačkoj.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 milijuna radnih mjesta.

U gospodarski najjačoj članici EU-a radi više od dva milijuna građana iz neke od zemalja Unije.

"Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalificirane radnike izvan EU-a", rekla je kancelarka.

"Bez dovoljno stručnjaka niti jedno gospodarstvo ne može preživjeti", upozorila je u redovitoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Istaknula je kako se potreba za stručnjacima iz inozemstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

"Mi trenutno imamo brojne obrtnike i poduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom", istaknula je Merkel.

"Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, tvrtke i poduzetnici napustit će Njemačku a to je nešto što ne želimo", upozorila je.

Radi zadovoljavanja potreba gospodarstva za stručnjacima, vlada poseže za tri strategije. Prva se odnosi na potpuno iskorištavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU-a, a treća na useljavanje stručne radne snage izvan Unije.

U ponedjeljak će se održati izvanredni sastanak na kojem bi predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebali dogovoriti kako novim zakonom privući što više stručnjaka izvan EU-a.

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u svrhu stručne izobrazbe u Njemačkoj, a Merkel je najavila i ubrzano izdavanje radnih viza za stručnjake koji steknu uvjete useljavanja.

U Njemačkoj je od početka 2016. na snazi tzv. Pravilo o useljavanju sa zapadnog Balkana koje nije ograničeno samo na kvalificirane nego se odnosi i na nekvalificirane radnike.

Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza jer se na sastanke u njemačkim veleposlanstvima u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.

Vlada u idućem razdoblju treba odlučiti i o tome treba li to pravilo ukinuti kada 1. ožujka na snagu stupi novi zakon koji se odnosi i na te zemlje.

Tagovi: Njemačka, uvoz radnika, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
BREXIT
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
ZAGREB - Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama Brexita.
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
OČEKIVANJA
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu na plan, a uz objašnjenje poreznog tretmana donacija za potresom pogođena područja iznio je i podatak da je na računu za donacije dosad prikupljeno 74,7 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE