GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka izbjegla recesiju zahvaljujući izvozu, osobnoj i državnoj potrošnji

Njemačka izbjegla recesiju zahvaljujući izvozu, osobnoj i državnoj potrošnji
EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2019 / 13:03
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Snažan izvoz, državna i osobna potrošnja pomogli su njemačkom gospodarstvu da izbjegne recesiju u trećem tromjesečju, objavio je u petak statistički ured, potvrdivši preliminarne procjene.
Najveće europsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je zabilježilo pad za 0,2 posto.
Time je Njemačka ponovo za dlaku izbjegla recesiju, koju neki ekonomisti definiraju kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom. U sličnoj se situaciji našla i krajem prošle godine.
Izvoz je u razdoblju od srpnja do rujna porastao jedan posto, s neto doprinosom trgovinske razmjene u ukupnoj stopi rasta od pola postotnog boda.
Podaci koje je statistički ured sastavio za Reuters pokazuju da je njemačkom gospodarstvu pomogao snažan rast izvoza u SAD, potaknut slabijim eurom i preusmjeravanjem trgovinskih tokova zbog američko-kineskog trgovinskog rata.
Njemački izvoz u SAD porastao je u trećem tromjesečju 7,6 posto na godišnjoj razini, nakon 5,3-postotnog rasta u prethodnom kvartalu, odražavajući kontinuirano snažno potražnju za njemačkom robom unatoč protekcionističkoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Iznenađuje i snažan rast izvoza u Francusku, za 3,1 posto na godišnjoj razini, nakon stagnacije u drugom tromjesečju. Reuters tumači takav rast dobrim rezultatima francuskog gospodastva zahvaljujući strukturnim reformama i fiskalnim poticajima koje je uvela vlada predsjednika Emmanuela Macrona.
Njemačka je u Francusku u trećem tromjesečju, prema podacima koje je za Reuters pripremio Destatis, najviše izvozila strojeve, automobile i zrakoplove, a u SAD strojeve i farmaceutske proizvode.
Snažna potražnja za njemačkom robom u SAD-u i Francuskoj ublažila je negativne posljedice posustajanja izvoza u Kinu, koji je gotovo tri desetljeća bio postojan izvor rasta za njemačku industriju.
Njemački je izvoz u Kinu u trećem tromjesečju gotovo stagnirao na godišnjoj razini, nakon 1,8-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja, te 6,3-postotnog na početku godine.
Podaci su pokazali da je privatna potrošnja porasla za 0,4 posto, a državna potrošnja za 0,8 posto, što je doprinijelo rastom od 0,2 postotna boda.
Potporu njemačkom gospodarstvu pružile su u trećem tromjesečju i osobna i državna potrošnja koje su porasle 0,4 odnosno 0,8 posto, s udjelom u ukupnoj stopi rasta od po 0,2 postotna boda.
Pad je zabilježen u stavci bruto ulaganja u fiksnu imovinu i opremu, signalizirajući kontinuirani pesimizam kompanija u pogledu predstojećeg razdoblja.
Tagovi: Njemačka, recesija, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Promet industrije u rujnu pao za 4,5 posto na godišnjoj razini
PAD
Promet industrije u rujnu pao za 4,5 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Promet u industriji u rujnu je na godišnjoj razini pao sedmi mjesec zaredom, za 4,5 posto, dok je na mjesečnoj razini porastao za 4,7 posto.
Vučić: Molim Krizni štab da shvati da država mora da isplati i penzije i plate
RACIONALNO
Vučić: Molim Krizni štab da shvati da država mora da isplati i penzije i plate
KRUŠEVAC - "Ako zatvorimo sve u Srbiji, ne znam od čega ćemo moći bilo šta da platimo", naveo je Vučić.
Ćorić: Hrvatska si može priuštiti da pomogne ugostiteljima
POMOĆ
Ćorić: Hrvatska si može priuštiti da pomogne ugostiteljima
ZAGREB - "Imamo projekcije. Ali sutra kada ćemo komunicirati same mjere, onda ćete čuti zapravo i koliko to financijski iznosi."
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
STAVOVI
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicma u koronakrizi isplaćuje previše
BERLIN - Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog gospodarskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik „Welt am Sonntag“ u nedjelju.
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
INICIJATIVE
Glas poduzetnika: Hitno smanjite PDV
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE