GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrijska proizvodnja posustala na početku četvrtog kvartala

Njemačka industrijska proizvodnja posustala na početku četvrtog kvartala
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
WIESBADEN- Industrijska aktivnost u Njemačkoj naglo je posustala u listopadu pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema s opskrbom, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa.

Industrijska proizvodnja smanjena je u listopadu za 0,1 posto u odnosu na rujan kada je prema revidiranim podacima porasla za 1,1 posto, izvijestio je u srijedu Destatis.

U odnosu na prošlogodišnji listopad proizvodnja je stagnirala, nakon revidiranog 3,1-postotnog rasta u rujnu.

Industrijska proizvodnja slabo je krenula u četvrto tromjesečje, a izgledi za iduće mjesece i dalje su sumorni, kada se uzme u obzir osjetno pogoršano raspoloženje u poduzećima i suzdržana potražnja, ističu u ministarstvu gospodarstva u osvrtu na podatke.

Kada se izuzmu sektori energije i građevinarstva, proizvodnja u industriji pala je za 0,4 posto na mjesečnoj razini, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Destatisa. Na godišnjoj je pak prema kalendarski prilagođenim podacima porasla za 0,8 posto.

Proizvodnja potrošačke robe pala za 1,9 posto u odnosu na rujan, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto.

Porasla je samo proizvodnja kapitalnih roba, za 1,4 posto.

Proizvodnja energije potonula je za 7,6 posto u odnosu na rujan, što je, kako tumače u ministarstvu, vjerojatno posljedica nastojanja usmjerenih štednji energije.

Potporu ukupnoj proizvodnji najvećeg europskog gospodarstva pružio je građevinski sektor, koji u listopadu bilježi rast od 4,2 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju preliminarni podaci. U ministarstvu među mogućim čimbenicima izdvajaju povoljne vremenske prilike.

Za razliku od situacije u cijeloj industriji, u energetski intenzivnim segmentima industrije proizvodnja je pala za 3,6 posto na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini prema kalendarski prilagođenim podacima pad je dosegnuo 12,6 posto, objavio je Destatis.

Tagovi: Njemačka industrijska proizvodnja, njemačka industrija, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE