GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija traži od vlade potporu za izlazak na nova tržišta

Njemačka industrija traži od vlade potporu za izlazak na nova tržišta
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 13:27
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Udruženje njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) pozvalo je vladu da pojača potporu industriji kako bi se usmjerila na nova tržišta, nakon signala da bi trebala smanjiti ovisnost o Kini.

Kompanije očekuju nove administrativne obveze, skicirane u planiranim vladinim mjerama kao što su provjere otpornosti na moguće nepovoljne uvjete poslovanja i stroži nadzor ulaganja u Kini, priopćeno je iz DIHK-a.

Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Annalenom Baerbock iz stranke Zelenih izradilo je prijedlog mjera u sklopu nove poslovne strategije prema Kini koju je izradila vlada kancelara Olafa Scholza kako bi smanjila ovisnost gospodarstva o azijskoj gospodarskoj supersili.

"Cilj je instrumentima tržišnog gospodarstva promijeniti strukturu poticaja za njemačke tvrtke kako bi smanjivanje ovisnosti o izvozu bilo privlačnije”, navodi se u dokumentu u kojem se posebno izdvajaju kemijska i automobilska industrija.

Ministarstvo predlaže stroži nadzor jamstava za ulaganja, koja bi trebala bi biti ograničena na tri milijarde eura po kompaniji i po zemlji-odredištu i strože propise o jamstvima za kredite izvoznicima kako bi se izbjegao neželjeni prijenos tehnologije.

Nacrt dokumenta moraju još odobriti druga ministarstva u vladi, a konačna odluka o strategiji prema Kini očekuje se početkom iduće godine.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odbio je u ponedjeljak komentirati nacrt dokumenta.

Sve što smo do sada čuli o strategiji njemačke vlade za Kinu krajnje je defanzivno, upozorio je u ponedjeljak Volker Treier, voditelj vanjske trgovine pri DIHK-u.

"Nedostaje strategija poticanja na stvaranje održivih gospodarskih odnosa, osobito u širem azijsko-pacifičkom području, kako bi se izbjegla jednostrana ovisnost", poručio je Treier.

Kina je od 2016. najveći trgovinski partner Njemačke, a njezin snažan rast u protekla dva desetljeća išao je ruku pod ruku sa snažnom potražnjom za njemačkim automobilima i strojevima.

Samo četiri njemačke tvrtke, proizvođači automobila Mercedes-Benz, BMW i Volkswagen te kemijski div BASF, zaslužne su za trećinu svih europskih ulaganja u Kinu u razdoblju od 2018. do 2021., prema studiji istraživačke tvrtke Rhodium Group.

Glasnogovornik Mercedes-Benza odbio je komentirati konkretne mjere u dokumentu, ali je rekao da tvrtka smatra "da je naš zadatak raditi na većoj diversifikaciji naših opskrbnih lanaca".

"U Europi nam je potrebna aktivna i otporna industrijska politika i strategija za sirovine, baterije i poluvodiče", rekao je.

Ni glasnogovornik BMW-a nije želio komentirati pojedinosti dokumenta, rekavši tek da je grupa jednako snažno ulagala u Europi i u obje Amerike kao i u Kini, i da će "i dalje nastojati otvarati nova prodajna tržišta u budućnosti".

Volkswagen i BASF odbili su komentirati nacrt dokumenta.

Grupa Merck KGaA, čija ulaganja u azijskom divu uključuju tvornice laboratorijske opreme u Wuxiju u blizini komercijalnog središta Šangaja, poručila je da će pogoni u Kini uglavnom služiti tamošnjim klijentima.

"Treba nam konstruktivan dijalog sa ciljem jačanja multinacionalizma u okruženju formiranja međunarodnih blokova", komentirala je tvrtka njemačke planove, odgovarajući na Reutersov upit.

Tagovi: njemačka industrija, sirovine, Mercedes, Volkswagen, BASF, narudžbe, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE