GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom

Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.

Prva postaja je Buenos Aires, glavni grad Argentine, nakon čega slijedi Čile u nedjelju i dvodnevni posjet Brazilu, gdje će se sastati s novim ljevičarskim predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom.

Zemlje su ključne za osiguravanje "održivog vađenja sirovina i energije", rekao je za dpa Peter Adrian, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Oni bi također pomogli u njemačkoj "diverzifikaciji opskrbnih lanaca i prodajnih tržišta", rekao je.

Njemačke tvrtke već su desetljećima aktivne u Brazilu. Više od 1.000 njemačkih kompanija ima sjedište u ovoj južnoameričkoj zemlji, uključujući poznata imena kao što su Mercedes-Benz, Volkswagen, ThyssenKrupp, Siemens, BASF, Bayer i MAN.

Brazilska metropola São Paulo najveće je njemačko poslovno mjesto izvan Njemačke.

Međutim, kako bi ostali konkurentni, ključni su sporazumi o suradnji, rekao je Adrian.

"Sporazum između EU-a i Mercosura, koji je već u potpunosti ispregovaran, trebao bi konačno biti ratificiran, kao i sporazumi s Meksikom i Čileom", rekao je Adrian.

Trgovinski sporazum između EU i južnoameričke konfederacije Mercosur (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj) stvorio bi najveće područje slobodne trgovine na svijetu s oko 780 milijuna ljudi.

Načelno je dogovoreno 2019., ali je proces ratifikacije zastao zbog zabrinutosti za okoliš, odnosno uništavanja amazonske prašume u Brazilu.

Njemačka vlada kaže da vidi Scholzovo putovanje kao način da se ubrza proces ratifikacije.

Scholza će pratiti poslovna delegacija koju čini desetak rukovoditelja i predstavnika poslovnih udruga.

Siegfried Russwurm, čelnik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI), rekao je za dpa: "Sporazum o slobodnoj trgovini nudi priliku poduzećima da se više diversificiraju na svjetskim tržištima kako bi se smanjila jednostrana ovisnost."

Scholz je krenuo u proširenje međunarodnih odnosa Njemačke u jeku geopolitičkih šokova izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu.

Tagovi: Olaf Scholz, njemačka industrija, Južna Amerika
PROČITAJ I OVO
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE