GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom

Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.

Prva postaja je Buenos Aires, glavni grad Argentine, nakon čega slijedi Čile u nedjelju i dvodnevni posjet Brazilu, gdje će se sastati s novim ljevičarskim predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom.

Zemlje su ključne za osiguravanje "održivog vađenja sirovina i energije", rekao je za dpa Peter Adrian, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Oni bi također pomogli u njemačkoj "diverzifikaciji opskrbnih lanaca i prodajnih tržišta", rekao je.

Njemačke tvrtke već su desetljećima aktivne u Brazilu. Više od 1.000 njemačkih kompanija ima sjedište u ovoj južnoameričkoj zemlji, uključujući poznata imena kao što su Mercedes-Benz, Volkswagen, ThyssenKrupp, Siemens, BASF, Bayer i MAN.

Brazilska metropola São Paulo najveće je njemačko poslovno mjesto izvan Njemačke.

Međutim, kako bi ostali konkurentni, ključni su sporazumi o suradnji, rekao je Adrian.

"Sporazum između EU-a i Mercosura, koji je već u potpunosti ispregovaran, trebao bi konačno biti ratificiran, kao i sporazumi s Meksikom i Čileom", rekao je Adrian.

Trgovinski sporazum između EU i južnoameričke konfederacije Mercosur (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj) stvorio bi najveće područje slobodne trgovine na svijetu s oko 780 milijuna ljudi.

Načelno je dogovoreno 2019., ali je proces ratifikacije zastao zbog zabrinutosti za okoliš, odnosno uništavanja amazonske prašume u Brazilu.

Njemačka vlada kaže da vidi Scholzovo putovanje kao način da se ubrza proces ratifikacije.

Scholza će pratiti poslovna delegacija koju čini desetak rukovoditelja i predstavnika poslovnih udruga.

Siegfried Russwurm, čelnik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI), rekao je za dpa: "Sporazum o slobodnoj trgovini nudi priliku poduzećima da se više diversificiraju na svjetskim tržištima kako bi se smanjila jednostrana ovisnost."

Scholz je krenuo u proširenje međunarodnih odnosa Njemačke u jeku geopolitičkih šokova izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu.

Tagovi: Olaf Scholz, njemačka industrija, Južna Amerika
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE