GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka i Francuska žele što brži dogovor oko korona-pomoći

Njemačka i Francuska žele što brži dogovor oko korona-pomoći
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 21:27
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron se zajednički nadaju da će uskoro biti postignut dogovor o višegodišnjem financijskom planu Europske unije kao i paketu pomoći za savladavanje posljedica koronakrize, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka dvoje državnika u Mersebergu pored Berlina.

"Naravno da postoje mnoge prepreke koje je potrebno savladati ali najvažnije je da iz krize iziđemo ojačani", rekla je Merkel nakon sastanka s Macronom u dvorcu Merseberg sjeverno od Berlina, što je ujedno bio i prvi direktni sastanak dvoje državnika nakon nekoliko mjeseci.

Ona je naglasila kako će "zasigurno biti promjena" prijedloga Europske komisije o paketu pomoći za savladavanje posljedica pandemije ali je dodala kako to "mora ostati fond koji zaista pomaže zemljama članicama kojima prijeti velika šteta od krize".

Njemačka kancelarka signalizirala je da je otvorena za kompromis, no dala je do znanja da neće biti spremna na previše popuštanja.

Macron je također istaknuo kako fond mora biti učinkovit i branio je postojeći prijedlog.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska žele dati "pozitivan impuls" u pravom smjeru, a u korist budućnosti Europske unije.

Ona je iznijela ideju da bi se pomoć iz fonda za obnovu mogla spojiti s reformskim projektima u zemljama koje primaju tu pomoć.

"Svaka članica EU-a mora na svoj način podržati smjernice koje su održive i u budućnost", rekla je Merkel i dodala kako bi ovaj mehanizam mogao poslužiti i kao most prema zemljama koje su skeptične glede dijela fonda koji se odnosi na nepovratnu pomoć ugroženim članicama EU-a.

Merkel je naglasila kako je jedinstvo Njemačke i Francuske presudno za dogovor oko fonda.

"Ne mora pod svaku cijenu značiti da je Europa složna ako su Francuska i Njemačka slažu. Ali ako između Berlina i Pariza vlada nesloga onda je dogovor unutar Europe dalek", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je kako želi što skoriji dogovor oko financijskih pitanja.

"Mi moramo u srpnju postići sporazum oko EU proračuna i fonda za obnovu nakon koronakrize. To je naš najvažniji prioritet. Čekanje neće olakšati situaciju", rekao je Macron.

On je također naglasio kako se nada da će sredstva iz fonda "pokazati djelovanje".

Francuska se nada da će joj iz fonda u visini od 500 milijardi eura pripasti 30 do 40 milijardi.

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Europske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi eura u proračunskim transferima i 250 milijardi u zajmovima.

No skupina nazvana "štedljiva četvorka" - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska - protive se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.

Tagovi: Njemačka, Francuska, koronakriza, Angela Merkel, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Eri globalizacije došao je kraj: Evo što to znači za njemačku ekonomiju
NOVO DOBA
Eri globalizacije došao je kraj: Evo što to znači za njemačku ekonomiju
BERLIN - Odjednom je sve stalo: trgovina, lanac isporuke, čitavo gospodarstvo. Malo po malo je sićušni virus pokazao veću moć od bilo koje industrijske velesile: SAD-a, Kine ili Njemačke.
U maju u Srbiji bez posla ostalo 10.000 ljudi
NEZAPOSLENOST
U maju u Srbiji bez posla ostalo 10.000 ljudi
BEOGRAD - U maju se prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na biro prijavilo više od 10.000 ljudi, što je izuzetan rast pošto je u prethodna dva meseca broj prijavljenih ukupno povećan za oko 2.500, piše "Danas".
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
JAČANJE KRUNE
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
STOCKHOLM - Švedska ekonomija izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantenu i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih s koronavirusom, izvještava CNBC, a svjedoče podaci Europske centralne banke (ECB).
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
ANALITIČARI
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
BEOGRAD - Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja sledeće godine da pretekne Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu je proizvoljna, bez adekvatne argumentacije i data u dnevno političke svrhe, smatra domaća stručna javnost.
MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.
PREPORUKE
MMF: Ograničiti rast plata i penzija u Srbiji tokom 2021.
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenila je da će se realni bruto domaći proizvod (BDP) za Srbiju smanjiti za tri odsto u 2020. godini, uz navode da su vlasti brzo sprovele dobro osmišljen paket mera kako bi ublažile posledice pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE