GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka i Francuska žele što brži dogovor oko korona-pomoći

Njemačka i Francuska žele što brži dogovor oko korona-pomoći
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 21:27
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron se zajednički nadaju da će uskoro biti postignut dogovor o višegodišnjem financijskom planu Europske unije kao i paketu pomoći za savladavanje posljedica koronakrize, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka dvoje državnika u Mersebergu pored Berlina.

"Naravno da postoje mnoge prepreke koje je potrebno savladati ali najvažnije je da iz krize iziđemo ojačani", rekla je Merkel nakon sastanka s Macronom u dvorcu Merseberg sjeverno od Berlina, što je ujedno bio i prvi direktni sastanak dvoje državnika nakon nekoliko mjeseci.

Ona je naglasila kako će "zasigurno biti promjena" prijedloga Europske komisije o paketu pomoći za savladavanje posljedica pandemije ali je dodala kako to "mora ostati fond koji zaista pomaže zemljama članicama kojima prijeti velika šteta od krize".

Njemačka kancelarka signalizirala je da je otvorena za kompromis, no dala je do znanja da neće biti spremna na previše popuštanja.

Macron je također istaknuo kako fond mora biti učinkovit i branio je postojeći prijedlog.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska žele dati "pozitivan impuls" u pravom smjeru, a u korist budućnosti Europske unije.

Ona je iznijela ideju da bi se pomoć iz fonda za obnovu mogla spojiti s reformskim projektima u zemljama koje primaju tu pomoć.

"Svaka članica EU-a mora na svoj način podržati smjernice koje su održive i u budućnost", rekla je Merkel i dodala kako bi ovaj mehanizam mogao poslužiti i kao most prema zemljama koje su skeptične glede dijela fonda koji se odnosi na nepovratnu pomoć ugroženim članicama EU-a.

Merkel je naglasila kako je jedinstvo Njemačke i Francuske presudno za dogovor oko fonda.

"Ne mora pod svaku cijenu značiti da je Europa složna ako su Francuska i Njemačka slažu. Ali ako između Berlina i Pariza vlada nesloga onda je dogovor unutar Europe dalek", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je kako želi što skoriji dogovor oko financijskih pitanja.

"Mi moramo u srpnju postići sporazum oko EU proračuna i fonda za obnovu nakon koronakrize. To je naš najvažniji prioritet. Čekanje neće olakšati situaciju", rekao je Macron.

On je također naglasio kako se nada da će sredstva iz fonda "pokazati djelovanje".

Francuska se nada da će joj iz fonda u visini od 500 milijardi eura pripasti 30 do 40 milijardi.

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Europske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi eura u proračunskim transferima i 250 milijardi u zajmovima.

No skupina nazvana "štedljiva četvorka" - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska - protive se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.

Tagovi: Njemačka, Francuska, koronakriza, Angela Merkel, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta
UPOZORENJE
HUP: Ugroženo 100.000 radnih mjesta

ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u ponedjeljak su nakon sastanka s predstavnicima Vlade, ocijenili kako učinak predloženih mjera neće biti jednak za sve djelatnosti te su upozorili da je i dalje ugroženo više od 100 tisuća radnih mjesta.

Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom
POTROŠNJA
Maloprodaja u listopadu pala osmi mjesec zaredom

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE