GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini

Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.

U rujnu, prije novog vala pandemije, ministar financija Olaf Scholz procijenio je novi neto dug u 2021. na 96 milijardi eura.

Parlamentarni odbor za proračun raspravljao je o prijedlogu proračuna 17 sati i usvojio ga rano ujutro. Usvojeno je nekoliko amandmana, uključujući one o troškovima cijepljenja protiv koronavirusa i dodatnim milijardama financijske pomoći kompanijama na udaru koronamjera.

"Veliki je dug nužan kako bismo zemlju sigurno vodili kroz pandemiju", izjavio je za Reuters Eckhardt Rehberg, član odbora iz redova kršćanskih demokrata, stranke kancelarke Angele Merkel.

"Moramo ponovo posegnuti za izuzećem od odredbe o ograničenju duga", dodao je Rehberg.

Njemački ustav ograničava novo zaduženje limitom proračunskog deficita od 0,35 posto iskazano udjelom u BDP-u. Parlament je odredbu suspendirao zbog pandemije a očekuje se da će prijedlog proračuna za 2021. odobriti u prosincu.

Njemačka država u 2021. planira utrošiti 498,6 milijardi eura, gotovo isti iznos kao i ove godine, kada je oslobodila milijarde eura za pomoć kompanijama i poticaje radi ublažavanja posljedica koronakrize.

Rezerve za troškove borbe protiv pandemije koje još nije moguće točno procijeniti povećane su za 20 milijardi eura, na 35 milijardi eura.

Vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine prema kalendarski prilagođenim podacima pasti 5,9 posto, te porasti 4,4 posto u 2021.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE