GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija vratit će se na pretkriznu razinu početkom 2022.

Njemačka ekonomija vratit će se na pretkriznu razinu početkom 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Najnoviji gospodarski podaci ulijevaju nadu da bi se njemačko gospodarstvo moglo vratiti na razinu na kojoj je bilo prije koronakrize početkom 2022. godine, rekao je u utorak ministar financija Olaf Scholz.

Rast razine državnog duga nije problem jer se zemlja može nositi s time zahvaljujući "dobrom rastu", rekao je Scholz u intervjuu za TV postaju CNBC.

Otklonio je bojazni da državna potpora umjetno održava na životu kompanije koje su financijskih teškoća imale i prije krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Vlada je, između ostalog, tvrtkama omogućila da objavu stečaja odgode do kraja godine, podsjeća Reuters. Do sada rok je bio kraj rujna.

Zbog te je mjere broj kompanija koji su objavile insolventnost pao šest posto u prvoj polovini godine u odnosu na isto prošlogodiošnje razdoblje.

Kritičari upozoravaju da je vlada mjerom samo odgodila ali ne i spriječila propast "zombi kompanija", koje umjetno održava na površini.

Tvrtke donose nužne odluke i prilagođavaju se unatoč krizi, rekao je Scholz. Primjerice, mnoge tvrtke trenutno smanjuju broj zaposlenih i ne koriste državnu pomoć koja bi im omogućila da zadrže radnike uz skraćeno radno vrijeme, istaknuo je ministar.

"Rasprava o zombi tvrtkama obična je besmislica", zaključio je.

Tagovi: njemačka ekonomija, Njemačka, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE