GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija u 2022. porasla 1,9% unatoč nizu šokova

Njemačka ekonomija u 2022. porasla 1,9% unatoč nizu šokova
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2023 / 21:56
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je 1,9 posto u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom unatoč brojnim krizama, objavio je Savezni ured za statistiku u prvoj procjeni u petak.

Najveće europsko gospodarstvo imalo je bolje rezultate od očekivanog s obzirom na šokove cijena energije, rekordnu inflaciju i uska grla u opskrbi.

Procjena je nadmašila prognozu ekonomista od 1,8% za cijelu prošlu godinu.

Iako je rat u Ukrajini naglo raspršio nade u snažan uzlet nakon dvije godine pogođene koronavirusom, ipak su zabilježena tri uzastopna tromjesečja.

No, bruto domaći proizvod (BDP) je u zadnjem kvartalu godine stagnirao u odnosu na prethodni kvartal.

U 2021. njemačko gospodarstvo poraslo je 2,6%.

Mnogi ekonomisti više ne vide izglede za 2023. tako mračno kao u početku nakon početka ruskog rata.

Recesija od koje su se dugo bojali vjerojatno će biti relativno blaga, a najnovije ekonomske prognoze predviđaju pad BDP-a manji od 1% u 2023.

S obzirom na to da država privatnim kućanstvima i tvrtkama daje milijarde olakšica od poskupljenja energije, neki instituti čak očekuju blagi gospodarski rast u Njemačkoj ove godine.

Mnoga kućanstva još uvijek imaju relativno veliku ušteđevinu novca koju nisu potrošili tijekom pandemije zbog otkazanih putovanja i aktivnosti.

Visoki troškovi energije i općenito visoka stopa inflacije također usporavaju potrošnju.

Ekonomisti procjenjuju da će se situacija postupno smirivati od druge polovice 2023. godine.

Privatna potrošnja, koja je važan stup domaćeg njemačkog gospodarstva, tada bi također trebala ponovno porasti.

Ekonomisti također očekuju da će potražnja za robom "proizvedenom u Njemačkoj" u inozemstvu ponovno porasti.

U isto vrijeme, Njemačka, zemlja poznata po svojoj averziji prema dugu, vjerojatno će povećati javni deficit ove godine iz svih svojih državnih programa pomoći.

U protekloj godini savezna vlada, države, općine i fondovi socijalnog osiguranja ponovno su potrošili više novca nego što su primili, prema izračunima Saveznog ureda za statistiku. Deficit je iznosio ukupno 101,6 milijardi eura (110,1 milijardu dolara).

Ipak, Njemačka nakon dvije godine pandemije ponovno poštuje europska pravila o dugu i deficitu. Manjak u odnosu na ukupnu gospodarsku proizvodnju prema preliminarnim podacima iznosio je 2,6 posto. Pakt o stabilnosti i rastu dopušta državama EU proračunski manjak od najviše 3%.

Međutim, većina država EU-a privremeno je suspendirala ova pravila od pandemije. Trenutačni plan je da pakt ponovno stupi na snagu 2024.

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija u Njemačkoj, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
UPOZORENJE
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
PEKING - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je u nedjelju da su rizici za financijsku stabilnost porasli i pozvala na nastavak opreza iako su akcije naprednih gospodarstava smirile tržišni stres.
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PROCJENE
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PEKING - Kinesko gospodarstvo ima snažan skok, njezin gospodarski rast činit će oko jednu trećinu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u govoru održanom u China Developmentu. Forum 2023.
Srbija: Najviše zarađuju programeri
ZARADE
Srbija: Najviše zarađuju programeri
BEOGRAD – Najplaćenija delatnost u Srbiji je informisanje i telekomunikacije, gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku januarski neto prosek iznosio 198.512 dinara a u okviru nje najbolje su zarađivali programeri, u proseku po 256. 011 dinara.
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE