GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija u 2020. pala pet posto

Njemačka ekonomija u 2020. pala pet posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 14:02
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo smanjilo se pet posto u 2020., izvijestio je u četvrtak državni ured za statistiku, izdvajajući intervenciju države koja je pomogla ograničiti štetu uzrokovanu pandemijom covida-19.

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad BDP-a za 5,3 posto, pokazuje izvješće Destatisa.

Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) blaži je ipak nego na vrhuncu globalne financijske krize 2009. godine, kada su aktivnosti smanjene 5,7 posto, najviše otkada je Destatis počeo objavljivati izvješća.

U četvrtom tromjesečju BDP je vjerojatno stagnirao, napominju u Destatisu.

Osobna potrošnja pala je prošle godine šest posto a ulaganja kompanija u novu opremu potonula su 12,5 posto.

Izvoz je pao gotovo 10 posto, a uvoz 8,6 posto, priopćio je zavod, čime se smanjio i veliki višak u trgovinskoj razmjeni s inozemstvom i višak na tekućem računu platne bilance.

Jedine svijetle točke bile su državna potrošnja, koja je porasla 3,4 posto, i građevinski sektor u kojem su ulaganja porasla 1,5 posto, pokazuju podaci.

Državni sektor, uključujući tijela savezne i lokalne države i fondove socijalne skrbi, bilježio je deficit u proračunu od 158,2 milijarde eura, što odgovara 4,8 posto BDP-a, priopćio je Destatis.

Koalicijska vlada kancelarke Angele Merkel uvela je od ožujka niz mjera pomoći bez presedana kako bi pomogla tvrtkama i potrošačima da prebrode pandemiju, podsjeća Reuters.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE