GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nizozemska nastavlja s izdašnom potrošnjom radi spašavanja radnih mjesta

Nizozemska nastavlja s izdašnom potrošnjom radi spašavanja radnih mjesta
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
DEN HAAG - Nizozemska vlada planira i iduće godine izdašnom državnom potrošnjom ublažavati posljedice koronakrize, unatoč pogoršanom stanju javnih financija, pokazuje prijedlog proračuna za 2021.

"U ovim nesigurnim vremenima, vlada je odlučila da neće smanjivati potrošnju, nego će investirati u sigurnost radnih mjesta, mreže socijalne sigurnosti i u snažnije gospodarstvo”, rekao je nizozemski kralj Willem-Alexander u utorak u godišnjem istupu o glavnim stavkama novog proračuna.

Respiratorna bolest COVID-19 bila je dominantna tema pri izradi proračuna, a i glavni razlog zbog kojeg je kraljevo godišnje obraćenje bilo manje pompozno nego obično.

Proračunski manjak ove bi godine trebao poskočiti na sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a iduće se smanjiti na četiri posto. Javni dug trebao bi u 2021. narasti na 60 posto BDP-a, budući da će vlada nastaviti isplaćivati potporu kompanijama pogođenim pandemijom kako bi se očuvala radna mjesta.

Nakon višegodišnje štednje nizozemska vlada uspjela je u prošloj godini ostvariti višak u proračunu od gotovo dva posto BDP-a i smanjiti udio javnog duga u BDP-u na 49 posto.

Posljednjih mjeseci povjerenje u gospodarstvo naglo je oslabilo a nova anketa pokazala da više od polovine ispitanika očekuje da će se gospodarska kriza iduće godine pogoršati.

Trećina zaposlenih u Nizozemskoj rekla da je Covid-19 već negativno utjecao na njihov posao.

Kako bi spriječila veća okupljanja, kraljevska obitelj ove je godine, prvi put u 46 godina, odustala od tradicionalne vožnje kočijom kroz Haag, koja obično privlači mnoštvo građana i turista.

Umjesto toga kralj je u pratnji kraljice Maxime stigao autom u Saint James Church, kamo je prvi put u više od 100 godina premješteno godišnje obraćanje kralja ministrima i političarima, iz uobičajenih manjih dvorana u parlamentu.

Tagovi: Nizozemska, kralj Willem-Alexander
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE