GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka

Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 20:15
Autor: SEEbiz / H
DEN HAAG - Nizozemska će tražiti jamstva o proračunskim reformama kada bude pregovarala s Europskom unijom o planu gospodarskog oporavka od koronavirusa sljedeći tjedan u Bruxellesu, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u petak.

Rutte održava seriju sastanaka u četiri oka s europskim čelnicima koji pokušavaju nagovoriti nizozemskog šefa vlade da prihvati plan gospodarskog oporavka vrijedan 750 milijardi eura koji zagovaraju Francuska i Njemačka.

Od te svote 500 milijardi eura bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć a 250 milijardi kao zajmovi.

"Čuli smo mnoga obećanja o ekonomskim reformama već ranije", rekao je Rutte, upitavši se kako za to u aktualnoj situaciji dobiti jamstva.

Šef Europskog vijeća Charles Michel ponudio je u petak europskim zemljama ustupke vezane uz dugoročni proračun i plan oporavka kako bi premostio razlike, uključivo zadržavanje tzv. rabata koji bogatije zemlje dobivaju na svoje kontribucije u proračun.

Predložio je nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine, dok prijedlog plana za gospodarski oporavak od 750 milijardi eura ostavlja u obliku u kojem ga je Komisija predložila.

Michel je u petak predstavio tzv. "pregovaračku kutiju", svoj prijedlog za VFO i prijedlog plana za oporavak, koji će biti podloga za raspravu na sastanku na vrhu čelnika zemalja članica krajem sljedećeg tjedna.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) ostaje isti, 500 milijardi eura koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Rutte je rekao da je "zadržavanje rabata dobra startna pozicija na putu prema pregovorima o planu oporavka", ali je i istaknuo da druga važna pitanja ostaju neriješena.

Čelnici 27 članica EU-a sastaju se sljedeći tjedan prvi put uživo otkako je epidemija covida-19 prekinula sastanke u Bruxellesu kako bi razgovarali o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu gospodarskog oporavka od pandemije.

Nizozemska vodi skupinu "štedljive četvorke", u kojoj su i Austrija, Danska i Švedska, koje se protive velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.

Rutte bi se u petak navečer trebao sastati s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, a prije sastanka EU-a drugi tjedan razgovarat će i sa svojim kolegama ih Španjolske i Portugala.

Tagovi: Nizozemska, Mark Rutte, Charles Michel
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE