GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niži PDV nije potaknuo Nijemce na veću potrošnju u pandemiji

Niži PDV nije potaknuo Nijemce na veću potrošnju u pandemiji
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 11:55
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) tek je u ograničenoj mjeri povećalo pandemijsku potrošnju u Njemačkoj, a znatno je smanjilo državne prihode od poreza, objavio je institut za ekonomska istraživanja Ifo.

Smanjenje različitih stopa PDV-a između srpnja i prosinca prošle godine rezultiralo je dodatnom potrošnjom od samo 6,3 milijarde eura, što odgovara povećanju izdvajanja za privatnu potrošnju od samo 0,6 posto, utvrdio je ifo.

Proračun je pak zbog tog smanjenja ostao bez 20 milijardi eura prihoda, procjenjuju u institutu.

Većina ispitanika u anketi koju je institut naručio od agencije za isptivanje javnog mnijenja Forsa izjavila je kako je izbjegavala veću potrošnju unatoč smanjenju PDV-a jer su povoljne prilike za kupnju bile ograničene i jer su se bojali većih troškova u budućnosti.

Anketa je obuhvatila 30.000 reprezentativnih potrošača u odvojenim istraživanjima i listopadu i studenome.

Samo dva posto ispitanika reklo je da je u razdoblju od srpnja do listopada kupilo veće artikle koje inače ne bi kupili, većinom televizore, računala, građevinske radove i adaptacije te namještaj i automobile.

Vlada je smanjenjem PDV-a željela potaknuti građane na kupnju velikih artikala. "To nije postignuto, kao što su pokazala dva istraživanja", izjavili su u ponedjeljak čelnik Ifo-a Clemens Fuest i njegove kolege Andreas Peichl i Florian Neumeier.

Smanjenje PDV-a s 19 na 16 posto u teoriji bi kupcu trebalo uštedjeti 750 eura po automobilu plaćenom 25.000 eura, dok bi televizor po cijeni od 1.000 eura trebao biti jeftiniji za 30 eura, objašnjava dpa.

Institut sa sjedištem u Muenchenu pozdravio je odluku vlade da se snižene porezne stope ne produlje na ovu godinu.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
Inozemne doznake u 2020. nadmašile razvojnu pomoć
DOZNAKE
Inozemne doznake u 2020. nadmašile razvojnu pomoć
WASHINGTON - Inozemne doznake u svijetu tek su blago pale u 2020. godini unatoč pandemiji koronavirusa, pruživši oslonac milijunima ljudi u zemljama s niskim i srednjim prihodima, izvijestila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE