GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikolić: Izolacija bi bila pogubna za srpsku ekonomiju

Nikolić: Izolacija bi bila pogubna za srpsku ekonomiju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2023 / 14:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD- Glavna i odgovorna urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić rekla je da bi izolacija zaista bila pogubna za srpsku ekonomiju, jer Srbija još nije ušla u klub razvijenih ekonomija.

Ona je za Tanjug istakla da je Srbiju usporio period korone, sukobi u Evropi, inflacija i sva ostala ograničenja koja su došla sa te strane i umanjila privredni rast.

Prema njenim rečima, zbog svega što se dešavalo u prethodne dve, tri godine, ekonomska saradnje Srbije sa Kosovom i Metohijom pala je sa 500 miliona evra izvoza robe na 380 miliona evra, za prošlu godinu.

„Pravo je čudo uz sve otežavajuće okolnosti koje postoje na relaciji Srbija-Kosovo, da dolazi do ovakve saradnje jer imamo bojkot srpske robe, politčki zategnute odnose. To je sve ambijent koji nije dobar za ekonomsku saradnju. Ako se uspostave dobre relacije, to se odmah vidi kroz povećanu ekonomsku razmenu i kroz veći prihod. Tu je Srbija u prednosti zato što je Kosovo nedovoljno razvijena ekonomija i ima potrebe za mnogim proizvodima, pogotovo za prehbrambenim namirnicama, prema tome, za Srbiju je svakako dobro da poveća svoju robnu razmenu sa Kosovom i da poveća svoj izvoz uspostavljanjem normalnih relacija i odnosa“, objasnila je ona.

Napominje da je na ekonomskom planu gubitak veliki jer, kako kaže, kad postoji izolovani deo teritorije postoje zategnuti ili nerešeni odnosi koji nisu dobri za ekonomiju.

„Bolja komunikacija, bolja veza, politički regulisani odnosi, bolji propisi pogotovo imajući u vidu zapadnu integraciju celog Zapadnog Balkana i ideju o Open Balkanu, koji bi bio jedinstven prostor za doprinos boljeg ekonomskog razvoja Srbije. Uvek je najbolje razvoziti u region gde su transportni troškovi mali i tu se ostvaruje suficit“ rekla je Nikolićeva.

Tagovi: Radojka Nikolić, srpska ekonomija, izolacija Srbije
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE