GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikolić: Dobar trend ulaznica za zonu investicionog rejtinga

Nikolić: Dobar trend ulaznica za zonu investicionog rejtinga
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2019 / 13:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - "Dobar trend popravljanja pozicije Srbije na svim međunarodnim listama mogao bi da omogući da pred kraj sledeće godine ili 2021. napokon uđemo u zonu investicionog rejtinga kojim bismo se merili sa razvijenim i najuspešnijim evropskim zemljama", izjavio je direktor Instituta ekonomskih nauka Ivan Nikolić.

Nikolić je za Tanjug rekao da je posle Standard and Poorsa i Fitcha, i treća najznačajnija agencija Moody's popravila izgled za povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa stabilnog na pozitivan i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou od Ba3.

"To je potvrda da smo na pravom putu finansijskog zdravlja i stabilnosti Srbije. Ta ocena je bitna investitorima, pre svega na zapadu", kaže Nikolić povodom ocene agencije Mudisa za koju kaže da je jedna od najkonzervativnijih.

Naveo je da je kamatna stopa već neko vreme u padu, ali da veruje da će ovom ocenom Moodysa taj trend biti nastavljen.

"Uprkos ovoj dobroj oceni Mudisa i ostalih agencija investicioni rejting Srbije i dalje je ispod onog investicionog, na nivo je spekulativnog. Očekuje se da sa ovako dobrim trendom negde pred kraj sledeće godine iili možda 2021. napokon uđemo u tu zonu investicionog rejtinga", rekao je Nikolić.

Podsetio je da je agencija Standard end Purs još krajem prošle godine podigla i popravila rejting Srbije sa opet tim atributom dobrih ili pozitivnih izgleda.

Potvrda Moody'sa je, kaže, dolazi nakon realizacije desetegodošnjih obveznica koje je Srbija prodala po rekordno niskoj stopi od 1,5 odsto.

"Tražili su i praktičnu potvrdu ovog dobrog stanja u ekonomija. Oni posmatraju veliki broj kriterijuma i indikatora, počev od finansijske slike, slike budžeta, ali pre svega posmatraju izglede ili perspektivu rasta", navodi Nikolić.

Naglasio je da je procena MMF-a i drugih međunarodnih institucija da bi već od naredne godine Srbija trebalo da uđe u tu zonu rasta od četiti i više procenata verovatno bio značajan indikator i input i za ovaj stav kreditnih agencija.

Nikolić je rekao da postoji tendencija popravljanja pozicije Srbije na svim međunarodnim listama i da nema dileme da će biti popravljen i rejting Srbije na Duing biznis listi koja je, za razliku od kreditnog rejtinga koji je deskriptivna ocena kreditne sposobnosti zemlje, okrenuta nekim drugim indikatorima i posmatra, pre svega, strukturne faktore vezane za rast.

Tagovi: Goran Nikolić, kreditni rejting Srbije, Moody\'s, Fitch Ratings, Standard&Poor\'s
PROČITAJ I OVO
Marić otkrio gdje idu prve europske milijarde
OTKRIĆA
Marić otkrio gdje idu prve europske milijarde

ZAGREB - Ministar financija je objasnio kome će ići prve milijarde eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za potporu gospodarstvu, koliko ljudi danas ovisi o državnom proračunu, a bilo je riječi i o nadolazećim parlamentarnim izborima.

SAD: Preko dva milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost
TRŽIŠTE RADA
SAD: Preko dva milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost
WASHINGTON - Više od dva milijuna građana Sjedinjenih Država podnijelo je u prošlom tjednu zahtjev za isplatu naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada.
Francuska vodeće europsko odredište za nove strane investicije
INVESTICIJE
Francuska vodeće europsko odredište za nove strane investicije
PARIZ - Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog europskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konzultantske tvrtke EY.
Glas poduzetnika traži transparentno korištenje 10 milijardi eura za spas gospodarstva
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži transparentno korištenje 10 milijardi eura za spas gospodarstva
ZAGREB - Oko 70% ispitanika boji se da će novac, ako i kada ga dobijemo, biti korišten na krpanje minusa u proračunu i ubacivanje u javni sektor.
Hrvatski mirovinski sustav na europskom dnu
PORAZNO
Hrvatski mirovinski sustav na europskom dnu
ANALIZA - Hrvatska je suočena s ubrzanim starenjem stanovništva: do 2050. godine udio ekonomski neaktivnog stanovništva starije dobi porast će na 55 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE