GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezaposlenost u Hrvatskoj u studenome izjednačena s prosjekom EU-a

Nezaposlenost u Hrvatskoj u studenome izjednačena s prosjekom EU-a
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nezaposlenost u EU i eurozoni blago je smanjena u studenome, a pala je i u Hrvatskoj, izjednačivši se s prosjekom Unije, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

U studenome 2020. stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je 7,5 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u listopadu, izračunao je Eurostat.

Isti je pad bilježila i u eurozoni, kliznuvši na 8,3 posto.

U studenome 2019. iznosila je 6,6 posto u Uniji i 7,4 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u studenome prošle godine bez posla bilo 15,933 milijuna građana, od čega njih 13,609 u eurozoni. Njihov je broj smanjen u odnosu na listopad za 222 tisuće u EU, te za 172 tisuće u zoni primjene zajedničke europske valute.

U usporedbi sa studenim 2019. godine broj nezaposlenih porastao je u EU za 1,795 milijuna dok je u eurozoni bio veći za 1,425 milijuna.

Španjolska na čelu ′crne′ liste

Najviše, dvoznamenkaste stope nezaposlenosti bilježile su u studenome Španjolska i Litva, od 16,4 odnosno 10,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u studenome iznosila 7,5 posto. Eurostat je ujedno revidirao podatak za listopad koji sada pokazuje da je iznosila 7,8 a ne 8,0 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u studenome prema Eurostatovim podacima bilo 135 tisuća građana, pet tisuća manje nego u listopadu, prema revidiranim podacima. Prva Eurostatova procjena pokazivala je 144 tisuće nezaposlenih u listopadu.

Najnižu stopu nezaposlenosti bilježila je u studenome Češka, od 2,9 posto, a blizu je i Poljska s 3,3 posto, pokazuje izvješće.

Europski statistički ured nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Porasla nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenih u dobnoj skupini do 25 godina porasla je u studenome u EU na 17,7 posto, sa 17,5 posto u prethodnom mjesecu, procijenio je europski statistički ured.

U eurozoni porasla je sa 17,5 na 18,0 posto.

Bez posla je u EU u studenome bio 3,171 milijun mladih, od čega njih 2,629 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na listopad porastao za 51 tisuću u EU, te za 64 tisuće u eurozoni.

U odnosu na isti mjesec godine ranije uvećan je za 456 tisuća u EU, te za 398 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Daleko najveću stopu nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina bilježila je u studenome Španjolska, od gotovo 41 posto. U Italiji bila je blizu 30 posto, a izdvaja se i Litva sa stopom nezaposlenosti mladih od 28,4 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u studenome bilježila Njemačka, od 6,1 posto. Jednoznamenkastu stopu bilježila je još samo Nizozemska, od 9,4 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 24,8 posto, čime je Eurostat povisio procjenu iz prošlog izvješća za 0,7 postotnih bodova.

Bez posla je u Hrvatskoj u razdoblju od srpnja do rujna 2020. prema Eurostatovom izvješću bilo 37 tisuća mladih, tisuću više no što je Eurostat procijenio u izvješću objavljenom u prosincu.

Tagovi: tržište rada, nezaposlenost, zaposlenost, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
SNIŽENE PROGNOZE
MMF snizio stopu rasta za njemačku ekonomiju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjenu rasta za njemačko gospodarstvo u 2021. godini, navodeći kao razlog kontinuirani utjecaj pandemije
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE